• 4

Ističe sporazum sa Rusijom: Ministarka tražila detalje oko Jugorosgasa, da se menja akt iz 1996.

Rad na izmenama sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije

  • 4
gasovod

Foto: Pixabay

Izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom, koji ističe sledeće godine, a čime je i formirano preduzeće "Jugorosgas", bila je glavna tema današnjeg sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa predstavnicima te firme.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, izmenama sporazuma iz 1996. godine trebalo bi da se reši pitanje sertifikacije ćerke-firme „Jugorosgasa“ - „Jugorosgas-transporta“ kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti.

Agencija za energetiku polovinom prošle godine oduzela je sertifikat ovoj firmi koji je izdat uslovno 2017. godine s obzirom na to da u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Rad na izmenama sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije izgradnjom gasne interkonekcije sa Makedonijom, navodi se u saopštenju.

Ministarka je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora.

Posebno je istakla značaj podrške ambasade Ruske Federacije na projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor „Jugorosgasa“ Aleksej Muratov rekao je da je ova kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja, saopštilo je Ministarstvo.

Video: Mihajlovićeva udaljila Bajatovića sa sastanka

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Relja

    Što dalje od Rusa.

  • XX

    Nadam se da ce ministarka istrajati,ja se divim velikoj Rusiji,ali Bajatovic nije ni Putin a ni Bog.Svakako ne doprinosi dobrom imidzu Rusije.

  • Rusija sila br 1 u svetu

    Ova Mihajlovićka umišlja da je mnogo bitna

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke