• 26
 ≫ 

Sipali smo dizel za 109 dinara, ali zbog toga smo morali da idemo preko: Kako im je gorivo jeftinije

 ≫ 

Pun rezervoar mnogima je jedini motiv da pređu granicu. Od nedavno, nije potreban ni zeleni karton

  • 26
BENZINSKA PUMPA fiskalni racun

Foto: Telegraf

BiH, zajedno sa Severnom Makedonijom, ima najniže cene goriva u regiji, pokazuje informacija Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cena naftnih prerađevina, a u to smo se i sami uverili prethodne nedelje, kada smo sipali pun rezerovar.

Litar dizela na samoj granici sa Srbijom košta 109 dinara, a kako se putuje dalje ka unutrašnjosti BiH, te cene su značajno niže.

Tako, za pun rezervoar vam nije potrebno ni 40 evra, dok u Srbiji, prosečna cena tog derivata ovih dana ide i na 146 dinara.

Uopšte, litar goriva BMB 95 u Federaciji BiH košta 0,95 evra i za 13,89 odsto je jeftiniji od prosečne cene u regiji koja iznosi 1,1 evro. istovremeno, gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za oko 13 dinara po litru.

Građani BiH plaćaju samo dva nameta, kada je reč o zahatanjima države. Reč je o naknadi za puteve i izgradnju i akzicama.

Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara. 

fiskalni racun

Foto: Telegraf

Naši građani masovno su ranije išli preko Drine po puniji rezervovar, pa ih je to jeftinije gorivo u BiH svojevremeno papreno koštalo.

Naime, sa početkom vanrednog stanja, u martu, u karantinu je bilo oko 600 ljudi od kojih je najviše onih koji su pre zatvaranja granice u Bijeljini boravili sat ili dva dok su točili gorivo.

Dan pre zatvaranja državne granice točio sam gorivo u Bijeljini. Posle deset dana policija mi je saopštila da moram da provedem 14 dana u kućnoj izolaciji. Na moju nesreću produžili su još toliko, usmeno, bez ikakvog papira. Nisam radio mesec dana, a  onda sam morao da otvorim bolovanje  jer su u firmi tražili da pravdam odsustvo, ali su ipak na kraju isplatili celu platu - prepričava radnik iz Bogatića za naš portal.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RODJAK

    23. novembar 2020 | 16:16

    mi zivimo u lopovskoj drzavi u tome razlika

  • Maki

    23. novembar 2020 | 18:40

    Pitajte vučića on sve zna na zapadu je dizel 0,999 e ili 117 din bar u pola evrope, ali mi smo najbolji u evropi molim objavu

  • Odliveni mozak

    23. novembar 2020 | 16:17

    Sipam za 93 centa! A plata 6 puta veca nego u Srbiji za isti posao!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>