• 18
 ≫ 

Najveći uspeh Srbije do sada: Smanjili smo najveći dug, posle 7 godina, opet smo na tržištu dolara

 ≫ 

Srbija je skuplji dug zamenila mnogo jeftinijim, a kamatna stopa je istorijski niska. Emisijom dolarske evroobveznice Srbija će postati još vidljivija na međunarodnom tržištu

  • 18
Dolari, dinari, Srbija MMF

Foto> Pixabay, A. Nalbantjan, imf.org

Srbija se uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti, nakon sedam godina pauze, radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5% i kuponskoj stopi od 7,25%.

Nakon prezentacije ostvarenih makroekonomskih rezultata Republike Srbije pred međunarodnom investicionom javnošću, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi u ovoj godini, kao i najvećim očekivanim rastom u sledećoj, danas se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom današnje aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama. Tražnja je bila višestruko veća od emitovanih 1,2 mlrd. dolara (premašila je iznos od 6 mlrd. dolara), pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta. Tako visoka zainteresovanost za srpskim obveznicama omogućila je da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima

- Današnja transakcija je još jedna potvrda da međunarodni ulagači našu zemlju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju. Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije - ističe guverner Jorgovanka Tabaković.

- Ostvarena je tražnja od preko šest milijardi dolara od strane više od dve stotine respektabilnih, pre svega američkih i britanskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka, što je pet puta više od ponuđene vrednosti emisije. Sve to pokazuje veliko poverenje investitora u reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije u oblasti ekonomije i javnih finansija – rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ogromna ušteda

 

Kako je naveo, "iskoristili smo povoljne uslove, najbolje u ovoj godini, kako bismo još jednom izašli na međunarodno finansijsko tržište i skuplji dug zamenili mnogo jeftinijim".

- Takođe, ovo je najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, bolja čak i od emisije obveznica iz juna i novembra 2019. godine u vremenu značajno stabilnijih tržišnih uslova -  rekao je ministar finansija.

Ministar je rekao i da je, vodeći se najboljom međunarodnom praksom aktivnog upravljanja javnim dugom, Ministarstvo finansija zaključilo unakrsnu valutnu svop transakciju kojom obaveze po osnovu emitovane obveznice konvertuje u evre po značajno nižoj finalnoj kamatnoj stopi. 

Svoje obaveze po osnovu emisije denominovane u dolarima, Republika Srbija će isplaćivati u evrima po kuponskoj stopi od 1,066% na nominalnu vrednost emisije nakon konverzije od 1,016 milijardi evra.

Mali i Šib

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- To znači da je Ministarstvo finansija iskoristilo  priliku povoljnog odnosa kursa evra i dolara u ovom trenutku kao i trenutnu divergenciju između dolarskih i eurskih kamatnih stopa na međunarodnom tržištu kapitala i postiglo najpovoljniju cenu zaduživanja, uz optimizaciju valutne strukture javnog duga, a sve u cilju zaštite od rizika promene deviznog kursa – objasnio je ministar. Na ovaj način ostvarene su dodatne uštede od oko 11,6 milijardi dinara.

Kako ćemo rasporediti novac

 

Najveći deo sredstava prikupljenih današnjom transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50%).

Pored činjenice da su postignuti najbolji uslovi finansiranja, da je prvi put do sada realizovana tzv. „hedžing“ transakcija (transakcija za zaštitu od deviznog rizika), današnja aukcija jedinstvena je i po tome što je po prvi put realizovana u okviru tzv. „Global Medium Term Note (GMTN)” programa, koji će Srbiji u značajnoj meri olakšati proces budućeg izlaska na međunarodno tržište, ukoliko za tim u narednom periodu bude potrebe.

Emisijom dolarske evroobveznice Srbija će postati još vidljivija na međunarodnom tržištu, jer će, nakon kratkog vremena, opet biti uključena u referentni EMBI indeks u dolarima – jedan od najprepoznatljivijih i od strane investitora najčešće praćenih pokazatelja premije rizika zemlje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    23. novembar 2020 | 20:31

    Šta smo smanjili?!Pa samo ove godine napucano je 5 milijardi na dug od 20 nesto milijardi!Zadužujemo se konstantno!Ovde se spinuje o novom zaduzenju sa manjom kamatom !!

  • No coment

    23. novembar 2020 | 20:51

    Da nije zalosno bilo bi smesno. Pogledajmo samo koliki dug je bio 2012-e.

  • Крајина

    23. novembar 2020 | 21:06

    Вучић је Србију дигао из пепела. Човјек који је највише урадио у последњих 20 година. Док су они други били на власти није било посла, данас ко хоће да ради, посла преко главе. Не кажем да је будућност у јефтиној радној снаги, али од нечег се мора кренути. Е сад 90 посто буџета, а пара у буџету има, треба улагати у образоване кадрове, вишу технологију, домаће компаније..... Кинези су кренули од чачкалица а данас праве свемирске бродове.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>