• 2
 ≫ 

Prodavnice rade do 21, kafići i tržni centri do 18h, frizeri mogu uslovno: Ove mere od danas važe

 ≫ 

Rad od kuće gde god je to moguće

  • 2
Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka Foto: Shutterstock

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa stupiće danas na snagu, a trajaće narednih deset dana.

Novim merama od danas do 3. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata, restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se i oni neće raditi od 18.00 do 5.00 sati narednog dana, navodi se u novoj Uredbi vlade objavljenoj u Službenom glasniku. O tome je Telegraf Biznis već ranije pisao. 

Naime, kako smo prvi objavili, ovom Uredbom izmenjeni su neki članovi prethodne uredbe tako da je ostalo da prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti neće raditi od 21 do 5.00 sati.

Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja, navodi se u Uredbi.

Među novim merama je i obavezno bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Vlada je propisala i zabranu svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Međutim, od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Takođe, među merama je i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Propisana je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Video: Zaseda Krizni štab, moguće nove mere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    24. novembar 2020 | 09:50

    JA mislim da je sve TREBALO pustiti da radi do 20 h.Posle SVE zatvoreno i CAO.

  • poljanka

    24. novembar 2020 | 11:16

    Трговци као да немају душу , страшно ужаааас !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>