• 2

Ispovest trgovca: Stanje se pogoršava, jer ništa nismo naučili. Rizikujemo zdravlje, i to bez bonusa

Kupcima u SAD ovih dana izmiču ćurke i toalet papir, a prodavci ponovo rade bez adekvatne opreme

  • 2
Kupovina, šoping, supermarket, prodavnica, maska, vizir, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u prehrambenim radnjama širom SAD kažu da se sada ponovo suočavaju sa zdravstvenim rizicima i novim izazovima, kako se pandemija intenzivira u zemlji. Pritom, od bonusa još uvek ni traga ni glasa.

Najmanje 350 članova udruženja "United Food and Commercial Workers International Union" umrlo je od posledica kovida-19, ali tu ne spadaju brojni radnici Amazona i Volmarta, koji nisu članovi.

- Ako vas zanima zašto se ova pandemija pogoršava, razlog je vrlo jednostavan: nismo naučili, nismo se promenili - kaže Dženet Vejnvrajt, radnica iz kompanije Kroger u Virdžiniji.

Glavni problem je što se prodavci u SAD, ali zasigurno i u drugim delovima sveta, i dalje suočavaju s nestašicom maski, rukavica ili sredstava za dezinfekciju. Osim toga, problem su i kupci koji dolaze u radnju bez maske.

Više se ne govori ni o pravilima koja su važila na početku, a tiču se razmaka u lokalu, dodatnog čišćenja prostora, ograničenog broja kupaca. Istovremeno, broj obolelih od korone među prodavcima nastavlja da raste, kako u gradovima, tako i u ruralnim sredinama.

Ovih dana je posebno alarmantno jer, kako kažu, kupci mahnito žure da kupe sve za praznike, a posebno za predstojeći Dan zahvalnosti, koji ove godine "pada" 26. novembra. Nedostaje ćuretine u radnjama, kao i toalet papira, a radnici koji rade naporno iz dana u dan - i dalje nemaju bonus.

Kako je dalje navela Dženet Vejnvrajt, u vezi sa poslovanjem u njenoj radnji, zaposleni dolaze na posao čak i sa simptomima, jer ne mogu sebi da priušte neplaćeno bolovanje. Pritom, nošenje maske nije obavezno.

Kroger je počeo da nudi povećanje od 2 dolara po satu, u martu, ali je taj bonus okončan sredinom maja. Onda je radnicima dao jednokratni bonus od 400 dolara, ali to je sve.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    24. novembar 2020 | 10:09

    U pravu ste!Vas niko ne stiti,niti Vam daje bonus sto ste izlozeni.Bitno je da drzavne plate dobijaju povecanje,a zasticeni su maksimalno.Ovo je rasulo

  • Mirko

    24. novembar 2020 | 10:57

    Tako je i kod nas u prodavnicama nema zastite , kupci ulaze bez maske po radnjama gde mogu 2 bude i 7 kupaca prodavci bez maske i bez zastitnog stakla kod kasa...Poslodavci prete otkazima ako neko ode na bolovanje pa rade i bolesni sa raznim virusima..Godinama se radi na odredjeno pa samim tim mogu i da se otkaze radni odnos ili prebace u druge radnje udaljene po 30 km. Gledajmo Srbiju....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>