• 1

Brže, jednostavnije i naprednije procedure: Mali najavio promene u carinskoj i poreskoj politici

Izmene stupaju na snagu 1. januara 2022. godine

  • 1
Mali i Šib

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar finansija, Siniša Mali, danas je poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije predstavio izmene i dopune važnih zakona iz oblasti poreske i carinske politike koji, kako je naglasio, treba da doprinesu unapređenju rada Poreske uprave i Uprave Carina.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, ministar je naglasio da je predviđeno pojednostavljenje poreskog postupka i poboljšanje elektronske komunikacije nadležnih poreskih organa i poreskih obveznika.

- Najveća promena se odnosi na poreske obveznike koji imaju zahteve za povraćaj, preknjižavanje, ili za više plaćen ili pogrešno uplaćen porez, kao i zahteve za odlaganje poreza koji duguju. Njima će biti omogućeno da to urade preko e-portala Poreske uprave, kako bismo pojednostavili i ubrzali te procedure - rekao je Mali.

Predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, ministar finansija je rekao da se obezbeđuje veća transparentnost u primeni Zakona i stabilniji priliv sredstava od republičkih administrativnih taksi u budžet.

Tim predlogom predviđeno je smanjenje i ukidanje više taksi, kako bi se opterećenje privrede u što većoj meri umanjilo. Kada je reč o Izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, Mali je naglasio da se uvode novine, od kojih je najvažnija ta da porez na nasleđe, poklon ili prenos apsolutnih prava više neće raditi Poreska uprava, već će nadležnost biti preneta na lokalne samouprave.

- S jedne strane smanjujemo opterećenje koje Poreska uprava ima, da bi mogli da se posvete svojim izvornim aktivnostima i ovlašćenjima. S druge strane, dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se organizuju i maksimizuju naplatu poreza, koji predstavlja njihov prihod. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2022. godine, tako da imaju dosta vremena da se pripreme - kaže ministar.

Govoreći o izmenama i dopunama carinskih propisa, Mali je naglasio da izmene i dopune Carinskog zakona donose pomeranje rokova kada je zastarelost carinskog duga u pitanju, te da se time daje više vremena državi da reaguje i zaštiti svoje interese.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o carinskoj službi, kako je Mali objasnio, proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje prekršajnog postupka. Na taj način će podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinilaca biti brže i efikasnije.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    25. novembar 2020 | 16:36

    MENJAJTE TE CARINSKE PROPISE STO PRE JER POTICU IZ SREDINE PROSLOG VEKA A SRBIJA TREBA DA PRATI NOVA KRETANJA U PROTOKU LJUDI I ROBA -NOVCA!!! PROSAO SAM POLA SVETA ALI OVO SA 100EURA DA COVEK ULAZI U SRBIJU PA TO JE BEDNA SVOTA !!! SECAM SE PERIODA KAD SE ROBA SA GRANICE PRENAUPUCIVALA NA UNUTRASNJOST KOLIKI SU REDOVI BILI NA GRANICI I JEDVA SE TAJ PROPIS IZMENIO I CARINA SE PLACALA NA GRANICI !!!! DAJ DA BUDEMO SVET !!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>