• 0

Srbija potpisala sporazume vredne 700 miliona EUR: Novac ide zelenoj ekonomiji i borbi protiv korone

Ovim sporazumima još više ćemo gurati rast BDP-a naredne godine, rekao je Mali

  • 0
Sednica Skupštine Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se ratifikacijom sedam sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se danas raspravlja, obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv kovida-19, kao i za podizanje energetske efikasnosti i za takozvanu zelenu ekonomiju.

Mali je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

- Ovim sporazumima još više ćemo gurati rast BDP-a naredne godine. Njihovom ratifikacijom u skupštini oni postaju mogući za realizaciju odmah i već naredne godine možemo da očekujemo prve efekte - rekao je Mali i parlamentu.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 milione evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opremu, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, kaže, Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme. Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i uprogram Srbija 2020-2025, ističući da se već naredne godine krecće se u izgradnju nedostajuće kanalizacone i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

- Već u budžetu za 2021.godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu - poručio je Mali.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 milionae vra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika sfrj, predlaže da se poevća efikansost i smanji broj članova komisije sa 11 na 5.

VIDEO: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke