• 0

Šta kada banke "presuše"? Upravo je obajvljeno upozorenje na slabu profitabilnost kakva se ne pamti

Panevropski indeks Stoxx 600 opao je za oko 22% od početka godine

  • 0
European Central Bank, Evropska centralna banka, Frankfurt, Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Evropske banke neće videti povratak dobiti na nivo pre pandemije sve do 2022. godine, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB) u svom najnovijem pregledu finansijske stabilnosti.

Zajmodavci u evrozoni borili su se da ostvare znatan profit tokom poslednje decenije, nakon globalne finansijske krize 2008. godine, uz jači regulatorni nadzor i niske kamatne stope. Međutim, nedavna kriza izazvana virusom korona - dodatno je pogoršala stanje i to će se osećati tokom narednih meseci, navodi ECB.

- Očekuje se da će profitabilnost banaka ostati slaba - rekao je Luis de Gindos, potpredsednik ECB.

Ako banka stalno beleži  nizak profit, to bi moglo naštetiti njenoj sposobnosti da pozajmljuje novac preduzećima i pojedincima. Ukupna profitabilnost bankarskog sistema takođe odražava "zdravlje" te ekonomije.

Očekivanja na tržištu ukazuju na ukupan prinos na kapital (ROE) - meru profitabilnosti bankarstva - od 1,7% ove godine, praćen sa 3,1% i 5% 2021. i 2022. godine, respektivno. ROE banaka u evrozoni iznosio je oko 6 odsto u junu 2019. godine, prema podacima Evropske centralne banke.

Međutim, "s nedavnim ponovnim rastom infekcija i novim merama za suzbijanje zaraze, verovatno će prognoze profitabilnosti biti revidirane naniže, jer je takođe neizvesno kada će vakcina biti dostupna za veći deo populacije", upozorila je ECB u svom izveštaju.

Pandemija i naredbe o ostajanju kod kuće umanjile su ekonomsku aktivnost, što je zauzvrat ograničilo finansijski sistem. Potrošači i preduzeća ostaju oprezni kada je reč o rashodima, a planirana ulaganja se stopiraju.

Tri farmaceutske kompanije nedavno su najavile da će njihove vakcine protiv kovida-19 biti spremne za distribuciju u narednim nedeljama. Ipak, još uvek postoji određena neizvesnost kada će početi vakcinacija, koji delovi populacije će je dobiti prvi i, što je još važnije, kada će se ekonomije vratiti na normalan nivo aktivnosti.

ECB u izveštaju dalje navodi sledeće:

"Slaba profitabilnost, koja je u toku, mogla bi ometati sposobnost banaka da podrže kreditiranje realne ekonomije u narednim mesecima, posebno što se očekuje da će kamatne stope ostati niske tokom značajnog perioda koji dolazi".

Bankarski sistem se smatra ključnim elementom koji podržava ekonomski oporavak nakon pandemije. Mnoga preduzeća će tražiti nova sredstva za obnovu svog rada nakon meseci provedenih u pripravnosti. Međutim, očekuje se da će kamatne stope ostati niske, dok ECB nastavlja sa svojom "ultra labavom" monetarnom politikom.

Panevropski indeks Stoxx 600 opao je za oko 22% od početka godine.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari