• 0

"Banke će se uvek otimati za ljude koji vide dalje i bolje". Ovo su pobednici hakatona iNOVACIJA

Izvoz Srbije u IT sektoru je prošle godine iznosio 1,4 milijarde evra

  • 0
Projekat crowdfunding hakaton iNOVACiJA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pobednicima ovogodišnjeg hakatona iNOVACIJA, koji su organizovali Beogradska bankarska akademija, Komercijalna banka i Udruženje banaka Srbije, danas su uručene zahvalnice i novčane nagrade.

Prvo mesto i nagradu u iznosu od 150.000 dinara osvojio je tim koji čine Filip Radosavljević, Stefan Delić, Miloš Rajković i Daniel Fazlijević.

Drugo mesto i novčana nagrada od 100.000 dinara pripala je timu koji čine Vladimir Dabić, Mia Mledenović i Aleksandar Tomić, a treću nagradu i 50.000 dinara osvojili su Mladen Ristić i Marko Stanković.

Timovi su se takmičili u razvoju crowdfunding (kraudfanding) platforme, koja treba da omogući i olakša prikupljanje sredstava za finansiranje inovativnih projekata.

Glavni cilj platforme jeste da posluži kao svojevrsni digitalni medijator između inovatora, s jedne, i velikog broja malih ulagača s druge strane, i tako obezbedi realizaciju vrednih ideja.

Čestitajući dobitnicima, dekan Beogradske bankarske akademije prof. dr Hasan Hanić ukazao je upravo na značaj povezivanja znanja iz oblasti bankarstva i mladih kreativnih informatičara, inženjera, što je postignuto ovim takmičenjem.

Ocenio je da su organizatori takmičenja ovim pokazali svoju društvenu odgovornost na planu doprinosa podsticanja razvoja preduzetništva.

- Uvek je potrebno pronaći nova rešenja da se podstakne razvoj preduzetništva, kao osnove privrednog razvoja i to zdrave osnove. Ono je zdravo jezgro privrede svake zemlje - istakao je on.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, Vladimir Medan, pobednicima je poručio da kada nešto rade treba to da rade na najbolji mogući način.

- Vi ste kroz ovaj projekat pokazali da možete da stvorite nešto novo, inovativno, a oni koji su inovativni i idu korak napred, ustvari ubiru i najbolje plodove svog rada. Uvek postoji neki kratkotrajni monopol izuma, nove inovacije - rekao je Medan.

Poručio im je takođe da ne dozvole da budu deo prosečnosti, nego da uvek budu korak ispred drugih.

- Banke će se uvek "otimati" za ljude koji vide dalje i bolje od ostalih. Nastavite i nikako ne posustajte, jer kako se to narodski kaže, nije problem pasti nego je problem ako ponovo ne ustanete - naglasio je on.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, naveo je da je izvoz Srbije u IT sektoru prošle godine iznosio 1,4 milijarde evra.

- Siguran sam da može da bude i veći i da i vaše ideje mogu tome doprineti - rekao je i dodao da upravo preduzetništvo, informacione tehnologije i digitalne tehnologije pomažu da se zemlja razvija brže i bolje. Ukazao je da je digitalnim tehnologijama svojstveno da nije bitno gde radnik u ovoj oblasti radi, nego koliko doprinosi.

- Inovativnost, fleksibilnost i kreiranje digitalnih proizvoda je nešto što je postalo sadašnjost, a biće i budućnost -istakao je Vasić.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke