• 1
 ≫ 

"Nikola Tesla" će biti vazdušni centar Jugoistočne Evrope: Momirović najavio podršku države

 ≫ 

Deo radova je već završen, poput parkinga za automobile

  • 1
Tomislav Momirovic

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na modernizaciji i izgradnji Aerodroma "Nikola Tesla" i izjavio da je uveren da će francuski koncesionar "Vansi", svojim ulaganjima, beogradski aerodrom učiniti centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope.

Momirović je podsetio da je "Vansi" najavio da će u modernizaciju aerodroma uložiti 732 miliona evra, a da će svi planirani radovi biti gotovi u naredne tri godine.

- Radovi na modernizaciji aerodroma me, kao člana Vlade Srbije, ispunjavaju ponosom, a oni su rezultat trijumfa politike koja je vođena u prethodnom periodu - rekao je Momirović novinarima na aerodromu.

Ističe da Vlada Srbije i francuska kompanija dele istu viziju, a to je da beogradski aerodrom može da opsluži 15 miliona putnika godišnje.

Tomislav Momirovic

Momirović sa radnicima, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministar je istakao da će i problemi, koje je izazvala pandemija virusa korona, ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja. Kaže da će država pružiti maksimalnu podršku razvoju avijacije i aerodroma u narednom periodu, kao i da koncesionaru "Vansiju" takođe stoji kao podrška.

Apelovao je na rukovodstvo aerodroma da se i u narednom periodu, kao i do sada, pridržava epidemioloških mera, kako bi se sačuvali životi i zdravlje putnika i zaposlenih na aerodromu.

Generalni direktor "Beogradskog aerodroma", Fransoa Berizo, kaže da su radovi na modernizaciji i izgradnji aerodroma započeli ove godine i da se odvijaju bez većih zastoja, uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Tomislav Momirovic

Radovi na Aerodromu, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Istakao je da ulaganja pokrivaju sve glavne aspekte koji će proširiti kapacitet aerodroma, a pod tim se, dodaje, podrazumeva proširenje terminala, izgradnja piste, parking mesta za vazduhoplove, parking mesta za automobile, kao i postrojenja koja čuvaju životnu sredinu.

Berizo kaže da je deo radova već završen, kao što je, navodi, parking za automobile.

Radovi koje su danas ministar i rukovodstvo aerodroma obišli jesu oni na proširenju terminala, a Berizo ističe da su oni najznacajniji jer će doneti dodatne kapacitete aerodromu.

Dužina tog objekta biće 400 metara, imaće osam novih izlaza, dodatni sprat za bolju uslugu putnika i kao takav predstavlja, kaže Berizo, ključnu tačku u celokupnoj modernizaciji i proširenju.

Najavio je da će svi radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Tomislav Momirovic

Radovi će biti gotovi za tri godine, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Berizo navodi da je ova zdravstvena kriza uticala na poslovanje svih aerodroma u svetu, pa tako i na beogradski, jer je izgubila veliki deo svojih aktivnosti.

- Svakog dana činimo sve što možemo da umanjimo posledice krize, ali i uprkos tim izazovima, mi ni u jednom momentu nismo obustavili radove. Bićemo ovde kao koncesionar 25 godina i čast nam je što smo partneri Vlade Srbije - naglasio je direktor.

Video: Postavljen aparat za bezkontaktnu kupovinu maski na aerodromu Nikola Tesla

(Тelegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>