• 0
 ≫ 

Nove polise za radnike i građane: Osiguravajuće kuće spremaju paket protiv korone

 ≫ 

Nove polise mogu da očekuju svi gosti koji budu u hotelima u Srbiji, zaposleni u pojedinim kompanijama, ali i građani koji budu uputili takav zahtev

  • 0
Putno osiguranje, formular

Foto: Shutterstock

Osiguravajuće kuće dobro su reagovale na krizu, tržište je stabilno, a industrija zabeležila je i rast u ovoj izazovnoj godini.

Zbog toga, građani a i privreda mogu da očekuju nove proizvode u vidu novih polisa, rekao je za Telegraf Biznis Duško Jovanović generalni sekretar Udruženja osigiravača Srbije.

Kako nam je rekao, tokom leta, osigravajuća društva uspela su da u polisu putnog zdravstvenog prebace i rizik od kovida 19.

- Svi naši ljudi kojima je bilo to potrebno, pokrili su taj rizik. Pored toga, naše kompanije, u dogovoru sa svojim maticama u inostranstvu pokušavaju da obezbede i druge polise osiguranja između ostalog i za zaposlene u firmama u Republici Srbiji - rekao je Jovanović za naš portal.

Kako je naveo, novi proizvodi će se odnositi između ostalih, i na sve goste u hotelima u Srbiji, ali i za naše građane koji imaju potrebu za polisama a nose istovremeno rizik kovida 19.

- Ako bude potrajala pandemija mi ćemo izaći sa novima proizvodima koje ćemo ponuditi građanima - istakao je on.

Na pitanje da li će te polise biti povoljnije za građane, imajući u vidu da su one za turističke agencije na primer, izuzetno skupe, rekao nam je:

- Da, skupe su za agencije i kreću se od 9.000 do 18.000 evra. One zavise od prometa turističkih agencija i drugih faktora. I one će biti jeftinije kada se promeni zakon i kada broj agencija bude manji, onda neće ni polise biti toliko skupe - rekao nam je Jovanović.

"Prijatelji, kako ste'"

 

U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, jutros je počela četvrta konferencija "Srpski dani osiguranja". Zbog aktuelne pandemije, konferencija se održava onlajn.

Otvarajući konferenciju, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da je Narodna banka sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije i da paket preduzetih monetarnih i fiskalnih mera prevazilazi 12 odsto BDP. Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijardi dinara.

Guverner je naglasila da je za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 odsto i da su najviše povećane premije kod imovinskog i dobrovoljno zdravstvenog osiguranja. Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg proseka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek mogu očekivati, upozorava Jorgovanka Tabaković.

Dani osguranja

Foto: UOS

Ona je naglasila i da su osiguravajuća društva, izmenom postojećih i uvođenjem novih proizvoda, organizovanjem rada od kuće i onlajn prodaje, pozitivno reagovala na izmenjene uslove poslovanja i time zadržala poverenje građana. Govoreći o regulativi, guverner NBS je izjavila da je o toku rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Za izradu nacrta, Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguravača, dodala je guverner.

Predsednica UO UOS Ivana Soković izjavila je da je ove godine bilo naročito veliki izazov organizovati Srpske dane osiguranja, ali da je glavni motiv bio da se održi kontinuitet i pokaže da je sektor osiguranja stabilan i snažan i da ispunjava osnovnu funkciju – da je tu kada je najteže.

Zbog toga se prvi put, konferencija održava onlajn pod simboličnim nazivom "Prijatelji, kako ste?" Stabilnost srpskog tržišta osiguranja prepoznata je i u međunarodnim okvirima, a potvrda je činjenica da je UOSu dodeljena organizacija Skupštine Saveta biroa zelene karte i prijem Udruženja u Nadzorni odbor Sistema zelena karte.

Predsednica UO UOS kaže i da su Srpski dani osiguranja prilika da ukažemo u kojoj meri osiguranje dobija na značaju u kriznim vremenima poput aktuelne i da pružimo odgovore na pitanja kako sektor osiguranja odoleva novonastaloj situaciji i ostaje oslonac privrednoj aktivnosti.

Video: Voda mi je dvaput za 5 godina razorila dom. Nisam bio osiguran- kampanja Osiguraj budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>