• 5

"SAD će opet prigrliti svoje globalne saveznike": Evo zašto je Bajdenova pobeda dobra vest za Berlin

Džo Bajden je izabran za 46. predsednika Sjedinjenih Država, a na tu funkciju stupa 20. januara 2021. godine

  • 5
Joe Biden, Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Signalizacija novoizabranog predsednika SAD, Džoa Bajdena, o promeni američkih spoljnopolitičkih ciljeva dobrodošla je vest u Berlinu, gde su nemački zvaničnici mučili muku sa carinama u poslednje četiri godine.

Bajden je rekao da će se odmaći od strategije odlazećeg predsednika, Donalda Trampa, pod parolom "Amerika pre svega", te da će se SAD od naredne godine više okretati svetu. Dodaje da Amerika želi da ponovo "prigrli svoje globalne saveznike".

- Amerika se vratila, ponovo smo na čelu stola - naveo je Bajden.

Kaže da je razgovarao sa više od 20 svetskih lidera, i da su oni "zadovoljni i pomalo uzbuđeni što će Amerika ponovo potvrditi svoju ulogu u svetu i biti graditelj koalicija".

Evropa je, piše CNBC, zasigurno odahnula zbog Bajdenove pobede na izborima, jer je doživela četiri nesigurne godine sa Trampovom administracijom, koja je bila spremna da "lupi" carine na evropski uvoz automobila.

Upravo tim rečima ovaj medij opisuje ozbiljnost situacije. Taj potez bi naneo udarac automobilskoj industriji u EU, a posebno bi bila pogođena Nemačka. U prilog tome, kancelarka te zemlje, Angela Merkel, "toplo" je pozdravila Bajdenovu pobedu na ovogodišnjim izborima.

Angela Merkel

Angela Merkel / Foto: Tanjug/AP

Ona je rekla da njena zemlja treba da preuzme veću odgovornost u okviru transatlantskog partnerstva. Dodala je da SAD jesu i ostaju najbliži saveznik Nemačke, ali da to automatski znači da su očekivanja obe zemlje - veća.

Nemački parlament oseća olakšanje zbog Bajdenove pobede, koju zvaničnici doživljavaju kao priliku za "resetovanje odnosa između Nemačke i SAD".

Pobeda Bajdena vratila je nadu u trgovinski sporazum između SAD i EU, nakon što se prethodni pokušaj postizanja ovog sporazuma završio neslavno 2016, tri godine nakon pregovora. Ursula fon der Lajen upozorava da je neophodan novi pristup trgovini i da Unija tu treba da preduzme inicijativu.

Ipak, svesna je da se sat ne može vratiti unazad.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    26. novembar 2020 | 15:12

    Zlo je uvek bilo i ostalo zlo. Nemačko rukovodstvo uvek nacisti. Ameri pokupili sve naciste posle rata i sa opljačkanim blagom prebacili u svoju zemlju, a šta drugo očekivati od ljudi koje je evropa odbacila kao gubavce svog društva, Engleska, Nemačka i ostali zapadni demokrati. Sada pod okriljem tih istis gubavaca i nacističkih vođa preobučenih u ,, DEMOKRATE'', Klintoni i ostala žgadija hoće da dovrše ono što nisu u ratu, a i da se osvete onima koji su ih sprečili u dominacije bogatih sa ,, Plavom krvi''. Sve ovo napisah, a znam da će cenzura da ovo baci u smeće, jer nesmeju da ih ne bi neko udario po ušima. Ovo pišem zato što nije nikada objavljeno ono što ne odgovara zapadnim , a i domaćim gubavcima.

  • Žike

    26. novembar 2020 | 14:47

    Koalicija zla se podiže za nove "pobede" nad nemoćnim i slabijim od sebe.

  • nikolas

    26. novembar 2020 | 16:33

    SAD SMO U BIOLOSKOM RATU A BICEMO U NUKLEARNOM KAD NAM DODJE DRAGI BAJDEN!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>