• 1

Jedna godina odnosi četvrt veka borbe za jednakost: Žene sve više obavljaju "neplaćene poslove"

UN poziva vlade i firme da priznaju da neplaćeni posao postoji

  • 1
Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava

Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa mogla bi da poništi 25 godina borbe za žensku jednakost, pokazuje istraživanje Ujedinjenih nacija. Žene danas, zbog udara krize, rade znatno više kućnih poslova i mnogo više brinu o porodici.

- Sve za šta smo se borile, a za šta nam je bilo potrebno 25 godina, moglo bi da nestane u samo jednoj godini - kaže Anita Bhatia iz UN, prenosi BBC.

Šanse za zaposlenje i obrazovanje mogle bi da nestanu, i žene bi mogle da budu lošijeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

Čak i pre pandemije, procenjeno je da žene rade tri četvrtine neplaćenih poslova koji im, širom sveta, oduzimaju 16 milijardi sati svakog dana. Drugim rečima, pre korona virusa za svaki sat posla koji obavljaju muškarci, žene su obavljale tri. Danas je ta brojka znatno viša.

- Ono što je još strašnije je to što mnoge žene neće ni da se vrate na posao - kaže Bhatia. Samo u septembru u SAD, oko 865.000 žena dobilo je otkaz, za razliku od 200.000 muškaraca.

Domaćica, umorna žena, kućni poslovi

Žene sve više rade kućne poslove, Foto: Shutterstock

UN upozorava da bi efekat smanjenja broja zaposlenih žena mogao da bude i smanjena nezavisnost žena, kao i ekonomsko nazadovanje. Žene na koje "padne" ogroman deo kućnih poslova imaće i manje vremena da se posvete poslu, i neće moći da rade prekovremeno.

UN poziva vlade i firme da priznaju da neplaćeni posao postoji i da uvedu nove mere poput dodatnog porodiljskog odsustva ili plaćenog odsustva generalno.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke