• 1
 ≫ 

Polise za još desetak agencija: "Ne može u Srbiji da posluje 500, a na Zapadu tek nekoliko"

 ≫ 

Cifra od nekoliko desetina turističkih agencija, stav je osiguravajućih kuća, odgovara i realnom broju koliko je tržištu Srbije neophodno

  • 1
Putno osiguranje Foto: Profimedia

Gotovo dva meseca traje tenzija na relaciji turističke agencije - osiguravajuće kuće, zbog polisa.

Naime, turističkim agencijama su licence za rad istekle 1. oktobra pošto osiguravaćuje kuće više nisu htele da im obnove polise osiguranja pravdajući to prevelikim rizikom zbog kovida. Kako su za naš portal tada rekli, problem je i što pojedine agencije mesecima nisu plaćale polise.

Država je u međuvremenu najavila da će sufinansirati polise osiguranja turističkim agencijama. Najavljena su dva modela osiguranja, jedan su bankarske garancije, a drugi polise osiguranja.

To je pomoglo da se registruje nešto više od 35 agencija u APR, one su dobile i licencu. Ta cifra, stav je osiguravajućih kuća, odgovara i realnom broju koliko je tržištu Srbije neophodno.

- Agencije su naši partneri, godinama sarađuju sa industrijom osiguranja., međutim, moramo da zaključimo da postojeći pravilnik i zakon nije adekvatan. Malo smo pomešali kockice, polisa osiguranja nije ta koja treba da pokrije garanciju osiguranja. Garanciju osiguranja bi trebalo da pokrije bankarska garancija i to je nešto što moramo vrlo brzo da završimo i da obezbedimo da bi turističke agencije nastavile da rade - rekao nam je u Aranđelovcu Duško Jovanović iz UOS.

Podseća, da na našem tržištu posluje 500 agecncija, a da je njih tek tridesetak sada dobilo polisu.

- Naša procena je, na ovaj način i pod trenutnim uslovima, da će njih još 10-15 dobiti polisu. Da bi dobar deo tih agencija opstao, potrebno je da se pravilo promeni. Iskreno, nije moguće da u Srbiji posluje 500 turističkih agencija, a u Evropi, u državama poput Nemačke ili Francuske, tek nekoliko desetina - kaže Jovanović.

On dodaje da su u toku promene Zakona o turizmu koje će jasnije definisati uslove za poslovanje agencija, a očekuje se da sve bude rešeno u narednih nekoliko meseci.

Šta je pandan polisi?

Podsećamo i da se radi sa bankama i da je u toku izrada pravilnika koji bi trebalo da reguliše način funkcionisanja bankarske garancije.

Podsetimo, minimalna osigurana suma na koju agencija sklapa ugovor je 200.000 evra. Potom 250.000 evra za onu sa više od 1.000 putnika, pa 350.000 evra za agencije sa više od 5.000 putnika, pa, konačno 400.000 evra za one koji organizuju putovanja za više od 10.000 putnika.

To znači da najmanje agencije, da bi dobile polisu osiguranja, treba pod hipoteku da stave imovinu minimalne vrednosti od 300.000 evra, nešto veće od 375.000, pa 525.000 evra, i konačno 600.000 evra.

Kako su više puta isticali predstavnici agencija, retko koja je kadra da ispuni ove uslove. 

Na pitanje da li će te polise biti povoljnije za turističke agencije u nekom trenutku, Jovanović je za naš portal rekao:

- Da, skupe su za agencije i kreću se od 9.000 do 18.000 evra. One zavise od prometa turističkih agencija i drugih faktora. I one će biti jeftinije kada se promeni zakon i kada broj agencija bude manji, onda neće ni polise biti toliko skupe - rekao nam je Jovanović

Inače, bankarska garancija je definisana kao ugovor o garanciji i predstavlja instrument osiguranja korisnika garancije putovanja. Kao takva, bila bi potpuno nov proizvod na našem tržištu.

U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, jutros je počela četvrta konferencija "Srpski dani osiguranja". Zbog aktuelne pandemije, konferencija se održava onlajn.

Video: Obnavljaju licence za rad: Stižu i polise za turističke agencije ove nedelje

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    26. novembar 2020 | 17:28

    Ali porez kad ubiraju onda im odgovara sa ih je vise. Ili svima isto ili nikome pomoc....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>