• 1
 ≫ 

Jedan tvit oborio vrednost bitkoina? Trenutno je na najnižem nivou u poslednjih 10 dana

 ≫ 

Tokom ove godine, bitkoin je ojačao za oko 150 procenata

  • 1
Bitkoin kriptovaluta novac online Foto: Shutterstock

Kao što se i moglo očekivati u nekom trenutku, bitkoin koji je u proteklom periodu vrtoglavo rastao, danas je prema poslednjim podacima pao na najniži nivo u poslednjih 10 dana.

To se desilo usled rasprodaje koja se proširila i na druge manje digitalne kovanice. Vrednost bitkoina se snizila za čak 13 odsto, na 16.317 dolara, a podsećamo - u sredu je zabeležen maksimum od 19.521 dolar.

Ova alternativna valuta trenutno se trguje u padu od 8,0 odsto.

Inače, bitkoin, za koji mnogi tvrde da je valuta budućnosti, ove godine je ojačao za oko 150%, i time dostigao nivo koji je neznatno ispod njegovog rekorda svih vremena, a to je 19.666 dolara.

Rast najpoznatije svetske kriptovalute podstaknut je potražnjom za rizičnijom imovinom, ali onom koja važi za otpornu na inflaciju. Tu su, svakako, i očekivanja da će digitalni novac uskoro biti široko prihvaćen kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnja istorija bitkoina "začinjena" je vrtoglavim usponima, ali i oštrim padovima.

Ovaj aktuelni pad trgovci tumače kroz nastojanje ulagača da iskoriste rekordnu vrednost bitkoina i ostvare profit od investiranja, a kao jedan od uzroka navodi se i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta "Coinbase", Brajana Armstronga, u kojem on izražava zabrinutost zbog uvođenja strogih pravila u ovoj oblasti.

Bitkoin je danas sa sobom povukao i manje kriptovalute, a drugi po veličini - etereum, pao je za oko 13 odsto. XRP se stropoštao za čak 20 procenata.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    26. novembar 2020 | 18:03

    Ojačao 150, pa pao 10%, i sad je opet na nivou od pre par godina. Mislim da je trenutno stanje, mada i realno. Otkup Bitcoina je u poslednje vreme baš porastao, sigurno ne bez razloga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>