• 3
 ≫ 

Velikodušan gazda: Sprema 500 miliona dolara bonusa za radnike, ali koliko će tek da zaradi!

 ≫ 

Radnici u skladištu Amazona, sa punim radnim vremenom, u Velikoj Britaniji i SAD, dobiće 300 funti i 300 dolara, dok će oni prijavljeni na honorarni rad - dobiti 150 funti i 150 dolara

  • 3
Amazon, paket, pošiljka, žena

Foto: Shutterstock

E-trgovac Amazon spreman je da da stotine miliona dolara bonusa za svoje osoblje koje bude radilo oko praznika, a sve zato što je onlajn prodaja drastično porasla tokom pandemije.

Ovaj gigant je u proteklom periodu morao i da zaposli desetine hiljada novih radnika, kako bi odgovorio na pojačanu potražnju, pa je rešio da nagradi svoje vredne radnike. Ipak, to je maltene "ništa" u odnosu na to koliko će Amazon da zaradi do kraja godine, a posebno uoči Božića.

Naime, radnici u skladištu, sa punim radnim vremenom, u Velikoj Britaniji i SAD, dobiće 300 funti i 300 dolara, dok će oni prijavljeni na honorarni rad - dobiti 150 funti i 150 dolara. U te svrhe je izdvojeno ukupno 500 miliona dolara, a novac ide osoblju koje će imati pune ruke posle od 1. do 31. decembra.

Njihov glavni šef, Džef Bezos, ove godine je značajno uvećao svoje bogatstvo, koje trenutno premašuje 180 milijardi dolara, te je odlučio da se oduži radnicima koji su tokom pandemije na prvoj liniji odbrane, spremni da kupcima obezbede osnovne potrepštine.

Ova američka kompanija se, inače, našla pod intenzivnim nadzorom zbog radnih praksi u svojim skladištima tokom najžešće krize, jer su radnici isticali da nemaju adekvatnu zaštitu i da rade kao "mašine". I zaista, ispostavilo se da je bilo dosta zaraženih virusom korona u Amazonu.

Zaposleni su više puta ispred Bezosove kuće postavljali giljotinu i pozivali na bolju radnu etiku. Navodili su i da na takvom radnom mestu, kao što je magacin, nije moguće držati adekvatnu distancu.

Amazon, Nemačka, logo, skladište

Foto: Tanjug/AP

Ranije ove godine, Amazon je bio prisiljen da zatvori nekoliko skladišta u Francuskoj. Kompanija se ogradila, i rekla da su njene mere adekvatne, ta da radnicima obezbeđuje maske za lice. Takođe su naveli da je Amazon jedno od najnaprednijih radnih mesta na svetu, sa dobrim uslovima i platama.

Pred Crni petak, koji se obeležava danas, koalicija sindikata, ekologa i drugih aktivista pozvala je potrošače da bojkotuju ovu firmu. Nemački sindikat Verdi organizovao je trodnevne štrajkove u magacinima.

Prodaja im je porasla na 96,1 milijardu dolara za tri meseca, do 30. septembra, odnosno 37% više u odnosu na isti period u 2019, a profit je dostigao rekordnih 6,3 milijarde dolara, što je skoro tri puta više nego prošle godine. Ali, taj nivo rasta nije usledio bez dodatnih troškova.

Amazon je rekao da ima 2,5 mlrd dolara troškova povezanih sa kovidom-19. U Britaniji je takođe trebalo da otvori hiljade radnih mesta, kao i 20.000 sezonskih poslova, u pokušaju da ide u korak sa kupcima i potražnjom.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    27. novembar 2020 | 10:13

    Mislim da nasa najaca firma sto se dostave tice Posta isto sprema za zaposlene bonuse!?

  • Ap

    27. novembar 2020 | 09:18

    I moje preduzece isto mesto sprema, kako bi da od zaposlenih uzmu i ono malo minimalca a da radimo po 12 sati na dan i to bez vikenda

  • Che

    27. novembar 2020 | 09:03

    Bas se pretrgli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>