• 0

Posle dogovora sa Alstomom, o metrou u Beogradu i sa Kinezima: Potpisivanje ugovora u januaru

Već naredne nedelje biće održan sastanak sa predstavnicima kompanije "Power China"

  • 0
Siniša Mali i Čen Bo

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji, Čen Bo, o zajedničkim infrastrukturnim projektima dve zemlje, sa naglaskom na projektu izgradnje beogradskog metroa.

Na početku sastanka, ambasadorka NR Kine je čestitala ministru na imenovanju za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom.

Kada je reč o izgradnji metroa, sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno važnom projektu za Beograd i Srbiju, koji će doprineti modernizaciji srpske prestonice.

Kako je dogovoreno na sastanku, već naredne nedelje će biti održan sastanak sa predstavnicima kompanije "Power China", a nakon što su juče održani razgovori sa francuskom kompanijom "Alstom".

Naime, u januaru 2021. godine biće potpisan ugovor koji će formalizovati saradnju kineskih i francuskih partnera na projektu izgradnje metroa. Ministar je obavestio ambasadorku i da će naredne nedelje na sednici Vlade biti obrazovana radna grupa, koja će koordinisati sve aktivnosti kada je reč o izgradnji metroa.

Prema njegovim rečima, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu krajem naredne godine.

Sagovornici su na sastanku dogovorili i da će napraviti srednjoročni plan za saradnju, u kome će se naći svi zajednički projekti, kako iz oblasti infrastrukture, tako i oblasti inovacija, visoke tehnologije itd. Taj plan bi, po rečima Malog, mogao da se nasloni na postojeći program "Srbija 2025".

Siniša Mali i Čen Bo

Foto: Ministarstvo finansija

Siniša Mali je rekao i da će kapitalne investicije naredne godine činiti rekordnih 5,5 odsto BDP-a, što će dodatno uticati na veći privredni rast. On je dodao da je izgradnja infrastrukture jedan od apsolutnih prioriteta Vlade, i da je u tom smislu izuzetno značajna podrška NR Kine.

Ministar Mali se zahvalio ambasadorki na pomoći i podršci koju je NR Kina tokom cele godine pružala Republici Srbiji u borbi sa koronom, i istakao da je prijateljstvo dve zemlje čelično, što se vidi u tim najtežim trenucima.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekar je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>