• 1
 ≫ 

Hrvatski BDP pao 10 odsto, zemlja među najpogođenijim na svetu

 ≫ 

Realni pad hrvatskog BDP-a od 10 procenata, u periodu od jula do septembra, drugi je najveći od 1995. godine

  • 1
Lošinj, Hrvatska

Lošinj, Hrvatska / Foto: Wikimedia/Daniel Niederl

Hrvatska je ove godine među najteže pogođenim zemljama sveta, jer se velikim delom oslanja na turizam i ugostiteljstvo, a oba sektora već mesecima trpe negativne posledice korona krize.

Prema aktuelnim podacima, privreda te zemlje pala je 10 odsto u trećem kvartalu 2020, u odnosu na isti period prošle godine, a taj rezultat je pre svega posledica pada lične potrošnje, procenio je danas Državni zavod za statistiku Hrvatske.

Ipak, Hina navodi da je taj pad manji u odnosu na rekordni - od 15,4% iz drugog kvartala (april-jun). Ovo je drugo tromesečje zaredom kako hrvatska ekonomija beleži pad na godišnjem nivou, što znači da je Hrvatska ušla u prvu recesiju od 2014. godine.

Realni pad hrvatskog BDP-a od 10 procenata, u periodu od jula do septembra, drugi je najveći od 1995. godine, kada je počela da se vodi kvartalna procena BDP-a, navodi se u saopštenju državne statistike. Dodaje se da je potrošnja domaćinstava potonula 7,5% u trećem kvartalu, u odnosu na isti period 2019.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su za 3,0 procenta na godišnjem nivou, dok se izvoz robe i usluga smanjio za 32,3 odsto međugodišnje. Izvoz robe je bio manji za 3,0 odsto, dok je izvoz usluga potonuo 45,3 posto.

Uvoz robe i usluge je opao za 14,1% međugodišnje, pri čemu je uvoz robe smanjen za 9,9 posto, a usluga za 33,3 odsto. U trećem tromesečju porasla je samo državna potrošnja, za 1,5 posto na godišnjem nivou.

Ovo su, naime, slabiji podaci u odnosu na prosek Evropske unije. Prema izveštaju Eurostata, privreda EU je u trećem tromesečju porasla za 11,6 posto, u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treći kvartal 2019, pala za 4,3%.

Video: Plenković: Situacija u Hrvatskoj vrlo ozbiljna, uskoro nove mere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>