• 1

UTAS i ANTAS: Najvećem broju agencija preti gašenje

Udruženja traže da se obezbedi svim turističkim agencijama uslovi za nastavak poslovanja

  • 1
Dokument papir putovanje turizam biznis agencije

Foto: Shutterstock

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) upozoravaju da bi 90 odsto agencija moglo da se ugasi zbog nesolventnosti.

- Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje -navodi se u zajedničkom saopštenju UTAS-a i ANTAS-a.

Ocenjuju i da svega 10 procenata turističkih agencija organizatora ima pravo na budžetske suvbvencije, dok posredničke agencije nisu dobile nikakvu pomoć.

Takođe, od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije i Narodne banke Srbije zatraženo je da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama uslove za nastavak poslovanja.

Dva udruženja su osudila izjavu predstavnika Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića - da nije moguće da u Srbiji posluje 500 agencija, dok ih u Nemačkoj i Francuskoj ima tek nekoliko desetina.

- Ovakvim izjavama se obmanjuje javnost i manipuliše podacima, jer u Nemačkoj posluje oko 2.300 turoperatora i 11.000 posredničkih agencija, što je procentualno slično kao i kod nas - navode UTAS i ANTAS.

Takođe, ističu da resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali da se ispostavlja, kako je navedeno, da pravo na te subvencije ima svega 10 odsto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>