• 1
 ≫ 

Prodaja Simpa kada se oslobodi zavisnih firmi, Herz-Feniks širi kapacitete

 ≫ 

Atanasković obišla Herz Feniks BB u Nišu i Simpo u Vranju

  • 1
anđelka atanacković

Foto: Ministarstvo privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da će se za Simpo tražiti strateški partner tek kada se Simpo oslobodi zavisnih preduzeća.

- Mi ćemo naći rešenje, kako smo pričali, da se firma najverovatnije oslobodi prvo tih zavisnih preduzeća, a da oni ostanu jedna celina za koju ćemo posle tražiti strateškog partnera - rekla je Atansković novinarima tokom posete Simpu u Vranju.

Kaže da je došla u Simpo da jer je želela da obiđe to preduzeće koje je na listi firmi za privatizaciju.

- Mesec dana sam već ministarka privrede, htela sam da vidim te firme koje su trenutno na listi za privatizaciju i da sa mendžmentom popričam o situaciji, šta oni misle i kako su uspeli da se sačuvaju za sve ove godine i u ovako teškom vremenu - navela je Atanasković.

Napominje da je kovid napravio dosta problema svima, ali da će ministarstvo naći najbolje rešenje za Simpo.

Zahvalila je Privrednoj komori Srbije i lokalnoj vlasti u Vranju što pomažu Simpo i žele da nađu najbolje rešenje za to preduzeće.

Generalni direktor kompanije Simpo u Vranju Slađan Disić zahvalio je ministarki privrede na poseti i to i u ovim uslovima kada je zemlja ugrožena kovidom 19, kako bi videla sa kojim se problemima susreće Simpo.

- Obišli smo proizvodnju i ministarka se uverila da Simpo danas radi i u ovim teškim vremenima i to dosta dobro, gotovo sa preko 70 ili 80 odsto kapaciteta - naglasio je Disić.

Ističe da je ministarka mogla da se uveri da Simpo od pravosnažnosti UPPR-a, od 21. februara prošle godine, zaključno sa današnjiom danom izmiruje sve svoje obaveze.

Takođe, naglasio je da Simpo ne duguje ni javnim preduzećima niti Poreskoj upravi, a dobavljačima iz tekućeg poslovanja u skladu sa ugovorenim obavezama.

- Dakle sve priče koje idu u javnosti da je Simpo dužnik jednostavno nisu tačne. Nakon velikih napora koje je preduzelo rukovodstvo i uz podršku države uspeli smo da firmu konsolidujemo. I po svim pokazateljima da nije bilo kovida Simpo bi od jula prošle godine, kada je izvršsena konverzija potraživanja i plaćene zaostale obaveze, u ovoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat -

Disić ističe da će Simpo nastaviti da sarađuju sa Ministarstvom privrede na rešavanju svih problema koji tište tu firmu.

Očekuje da će to zajedno sa ministarstvom biti rešeno u narednoj godini, kao i da će sopstvenim sredstvima ili uz povoljne investicione kredite nastaviti da rekonstruišu i modernizuju sva proizvodna postrojenja u Vranju, Bujanovcu, Preševo i Surdulici, kao i u Zubinom Potoku.

Herz-Feniks proširiće kapacitete i uposliti još 50 ljudi

 

anđelka atanacković

Foto: Ministarstvo privrede

Atanasković je posetila i firmu Herz - Feniks BB u Nišu, koja planira da proširi kapacitete i otvori još 50 radnih mesta.

Atanasković je rekla Tanjugu da je posetila tu nišku fabriku na poziv direktora i najavila da će ministarstvo finansijski pomoći nove investicije Herz feniksa.

Firma proizvodi elemente i sisteme automatske regulacije i upravljanja u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja.

- Imaju želju da prošire kapacitete i da uposle još 50 novih radnika, što to je za mene bio pozitivan signal da dođem i vidim čime se bave i šta rade kako bi ima pomogli u njihovom naporu - navela je Atanasković.

Kaže da će Ministarstvo privrede naći načina da im pomogne kada je reč o finansijama i investicijama, a da sa gradskom upravom u Nišu treba da vide za pogodnu lokaciju na kojoj će se nalaziti novi proizvodni kapaciteti.

Dodala je da je da će o proširenju kapaciteta te firme obavestiti premijerku Anu Brnabić i ministarku energetike Zoranu Mihajlović u čijoj je nadležnosti jedan deo, kako bi im im se pomoglo u daljem širenju.

Direktor prodaje koporacije Herz Srbija Milan Mihajlović je zahvalio ministarki privrede na poseti firmi Herz - Feniks BB.

Kaže da je Herz - Feniks BB već 50 odsto izvozno orijentirana firma.

Mihajlović navodi da korporacija planira da investira u proširenje, kao i da oformi centar za jedna deo proizvodnog programa za automatike u integrisanim sistemima daljinskog grejanja.

Taj centar bi bio značajan kako za Niš tako i celu Srbiju za razvoj nove automatike i elektronike, po čemu je Niš već poznat, naveo je direktor,

Istakao je da bi se iskoristio postojeći inežnjerski kadar za tu oblast po kome je Niš, inače, poznat.

Kompanija Feniks BB osnovana je 1990. godine i tokom višedecenijskog uspešnog poslovanja učvrstila je svoju poziciju u grupi vodećih proizvođača elemenata i sistema automatske regulacije i upravljanja u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja.

Od 2014. godine Feniks BB je vlasništvu kompanije HERZ-Armaturen Ges.m.b.H, čime je omogućen ubrzan razvoj u skladu sa najvišim evropskim standardima, kao i prisutnost na svetskim tržištima.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    28. novembar 2020 | 13:05

    Kao da joj je dedovina tako prodaje tudu imovinu i firme koje mogu da rade i vrede

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>