• 10
 ≫ 

Zakon pred usvajanjem: Da li će javni sektor od 1. januara da prima nove radnike?

 ≫ 

Govori se, pre svega, o ugovorima na (ne) određeno vreme, a državna preduzeća i ustanove moći će za stalno da prime nove zaposlene u ograničenom broju. On ne sme biti veći od 70 odsto, od ukupnog broja onih čiji je radni odnos u tim firmama prestao u prethodnoj godini

 • 10
posao, žene

Foto: Unsplash

Od 1. januara sledeće godine do 31. decembra 2023. godine biće olakšano zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme u javnom sektoru, nakon što je šest godina na snazi bila zabrana zapošljavanja u tom sektoru.

To predviđa Izmena i dopuna zakona o budžetskom sistemu, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri, a u kojoj je navedno da će korisnicima javnih sredstava u naredne tri godine biti dozvoljeno da bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije prime nove ljude u radni odnos u svojstvu pripravnika.

Međutim, državna preduzeća i ustanove moći će za stalno da prime nove zaposlene u ograničenom broju, a on ne sme biti veći od 70 odsto od ukupnog broja onih čiji je radni odnos u tom preduzeću ili ustanovi prestao u prethodnoj godini.

O prijemu novozaposlenih iznad tog procenta odlučivaće Vlada Srbije, uz prethodno mišljenje Ministarstva finansija. Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim uz saglasnost Vlade Srbije.

Takođe, u zakonu se navodi i da će zapošljavanje biti moguće ukoliko državno preduzeće ili ustanova ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene, kao i pod uslovima i u skladu sa procedurama predviđenim posebnim propisima.

Ta ograničenja se ne odnose na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom.

Takođe, ne odnose se ni na postavljena i imenovana lica u državnim organima, i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća, društava kapitala, ustanova i javnih agencija čiji su osnivači Republika ili jedinice teritorijalne autonomije, odnosno lokalne samouprave.

Ograničenja se ne odnose ni na osobe sa invaliditetom, u skladu sa propisima koji uređuju oblast profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vesna

  28. novembar 2020 | 09:55

  Sto? Primice decu iz radnickih porodica sa visokim prosekom ? Zna se kome ce pripasti ta radna mesta. Toliko, hvala !!!!

  21
  2

  Podelite komentar

 • Olalalla

  28. novembar 2020 | 09:40

  Sve za verne sna glasače, da se udome ekipa sa nepostojećih faxova...

  21
  1

  Podelite komentar

 • Mihajlo

  28. novembar 2020 | 08:51

  Od kojih para?!

  17
  1

  Podelite komentar