• 10

Zakon pred usvajanjem: Da li će javni sektor od 1. januara da prima nove radnike?

Govori se, pre svega, o ugovorima na (ne) određeno vreme, a državna preduzeća i ustanove moći će za stalno da prime nove zaposlene u ograničenom broju. On ne sme biti veći od 70 odsto, od ukupnog broja onih čiji je radni odnos u tim firmama prestao u prethodnoj godini

 • 10
posao, žene

Foto: Unsplash

Od 1. januara sledeće godine do 31. decembra 2023. godine biće olakšano zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme u javnom sektoru, nakon što je šest godina na snazi bila zabrana zapošljavanja u tom sektoru.

To predviđa Izmena i dopuna zakona o budžetskom sistemu, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri, a u kojoj je navedno da će korisnicima javnih sredstava u naredne tri godine biti dozvoljeno da bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije prime nove ljude u radni odnos u svojstvu pripravnika.

Međutim, državna preduzeća i ustanove moći će za stalno da prime nove zaposlene u ograničenom broju, a on ne sme biti veći od 70 odsto od ukupnog broja onih čiji je radni odnos u tom preduzeću ili ustanovi prestao u prethodnoj godini.

O prijemu novozaposlenih iznad tog procenta odlučivaće Vlada Srbije, uz prethodno mišljenje Ministarstva finansija. Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim uz saglasnost Vlade Srbije.

Takođe, u zakonu se navodi i da će zapošljavanje biti moguće ukoliko državno preduzeće ili ustanova ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene, kao i pod uslovima i u skladu sa procedurama predviđenim posebnim propisima.

Ta ograničenja se ne odnose na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom.

Takođe, ne odnose se ni na postavljena i imenovana lica u državnim organima, i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća, društava kapitala, ustanova i javnih agencija čiji su osnivači Republika ili jedinice teritorijalne autonomije, odnosno lokalne samouprave.

Ograničenja se ne odnose ni na osobe sa invaliditetom, u skladu sa propisima koji uređuju oblast profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Petar

  Ajde da vidim i to, već 3god radim preko agencija za zaposljavanje u javnoj firmi, sramota za drzavu. Ugovori od 3-6 a poslednjih godinu dana na 1 mesec.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Sud

  Radim 14g na odredjeno i nisam sam...primalo se i do sada na neodredjeno i uvek ce.Drzavna firma po babinoj vezi...

  4
  0

  Podelite komentar

 • Fokus

  Jel mogu i ja da dobijem posao? Nisam poltron,žensko sam,imam 50 god života i 23 god radnog staža,stambeni kredit i nemam člansku kartu ,,biblioteke''!

  11
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke