• 2

"Auto-put mira biće jedan od mostova pomirenja na Zapadnom Balkanu"

EU je već mobilisala značajna sredstva za realizaciju projekta, i to 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava za deonicu Niš - Pločnik

  • 2
građevina

Foto: Unsplash

Potpisivanje dodatnog zajma Evropske banke za obnovu i razvoj, od 85 miliona evra, za izgradnju deonice Niš - Pločnik označava još jedan značajan korak ka ubrzanju izgradnje Auto-puta mira, velikog projekta koji se sprovodi zajedno sa Vladom Srbije, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije.

Ovaj važan infrastrukturni projekat doneće brojne prednosti građanima i preduzećima, jer će zahvaljujući njemu putovanja biti brža i bezbednija, a smanjenjem troškova transporta i većim protokom ljudi i roba - otvoriće se i bolje ekonomske prilike.

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, tim povodom je izjavio da će Auto-put mira biti jedan od mostova mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se navodi da je EU već mobilisala značajna sredstva za realizaciju projekta i to 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava za deonicu Niš - Pločnik, kao i 9,6 miliona evra za pripremu projektne dokumentacije putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Osim toga, izgradnja deonice Niš - Pločnik se sufinansira povoljnim kreditom Evropske investicione banke, vrednim 100 miliona evra. U kontekstu Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, EU i Vlada Srbije već rade na pripremi preostale deonice Auto-puta mira između Pločnika i Merdara.

Navodi se da će dodatni grant od 6 miliona evra biti odobren u decembru kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, za finalizaciju projektne dokumentacije neophodne za izgradnju ove deonice duge 40 kilometara, a za koju su investicioni troškovi procenjeni na 400 miliona evra.

U saopštenju se navodi da će tender za početak radova na deonici biti pokrenut u decembru 2020, dok je tender za usluge nadzora nad radovima u toku. Žužana Hargitai, regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, kaže da će ova banka i dalje, kroz investicije i savetodavnu podršku, snažno podržavati regionalnu integraciju Zapadnog Balkana.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekat je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    28. novembar 2020 | 10:30

    Auto-put mira Srbija-Albanija,neko je ovde prolupao...

  • Todor

    28. novembar 2020 | 13:11

    Jedina svrha je da albanci lakse i brze transportuju svoju vojsku kafa budu krenuli da nas porobe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>