• 2

Premijerka i Momirović obišli deonicu Sremska Rača - Kuzmin: "Gradeći puteve, gradimo jaču Srbiju"

Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra

  • 2
Ana Brnabic, Tomislav Momirovic

Ana Brnabić i Tomislav Momirović / Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, danas su obišli radove na izgradnji auto-puta Kuzmin - Sremska Rača.

- Gradeći auto-puteve, gradimo jaču Srbiju - izjavila je danas premijerka, koja je obišla deonicu u okviru izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo. Navela je i da je izvođač turska firma "Tašjapi", uz obećanje da će radovi na pomenutom delu auto-puta biti gotovi do kraja 2022. godine.

Novi most na Savi, dodaje, biće gotov do oktobra 2022.

- Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima, u kojima živimo, nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo, kao vlada, da imamo što efikasniju implementaciju programa "Srbija 2025" - naglasila je Brnabićeva.

Ističe da je obećala građanima da će 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.

- Gradnja auto-puta Kuzmin - Sremska Rača jedan je od važnijih projekata u okviru programa "Srbija 2025" - navela je premijerka, i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra.

Kaže da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu, od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

- Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji - istakla je premijerka.

Ona i Momirović su prvo posetili gradilišni kamp turskog izvođača "Tašjapi" kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači. Ukupna dužina mosta je 1.310 metara.

Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom, dužine 330 metara. Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara. Radi se projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela auto-puta je oko 830 miliona evra.

Takode, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača - Bijeljina, na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Auto-put Beograd - Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu, gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekat je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>