• 0

Nemci zakonom zabranili plastične kese, postoje dva izuzetka

Ono što sme da se upotrebljava jesu kese od debljeg materijala, za višekratno korišćenje, kao i kese za pakovanje povrća i voća

  • 0
nemačka, radnja

Foto: Unsplash

Bundestag je juče izglasao Zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, mada to ograničenje ne važi za tanke plastične kese u koje se pakuju voće i povrće.

Prema propisima nemačkog parlamenta, trgovine više neće smeti da koriste plastične kese debljine između 15 i 50 mikrona (µm), to su, dakle, one "standardne kese" koje možemo naći u prodavnicama.

Ono što nadalje sme da se upotrebljava jesu kese od debljeg materijala, za višekratno korišćenje, kao i kese za pakovanje povrća i voća. Svenja Šulc, nemačka ministarka za zaštitu životne sredine, kaže da je "plastična kesa sinonim za bespotrebno trošenje resursa".

Organizacija za zaštitu okoline "WWF", pozdravila je zabranu upotrebe plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ovo ograničenje ima samo "simboličnu težinu". Kako su naveli u saopštenju, "manje od 1 odsto potrošnje plastike u Nemačkoj odnosi se na plastične kese".

Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona, jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po životnu sredinu.

Takođe navode da se mera odnosi samo na nemačku trgovinu, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim zabranama.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>