• 0

Ko su najbogatiji Hrvati? Objavljena lista moćnih preduzetnika

Orbico je na trećem mestu rang liste, iza Fortenove i Ine

  • 0
Kasica prasica, štednja, dečko, biznismen

Foto: Shutterstock

"Lider" je u svom štampanom izdanju objavio listu 82 kompanije, s prihodom većim od milijardu kuna (više od 132 miliona evra), na osnovu rezultata poslovanja na nivou grupacije.

U objavi navode kako su u obzir uzeli firme koje formalno posluju zasebno na tržištu, ali i one koje, kao vlasnički portfelj jednog vlasnika, predstavljaju znatno jaču grupaciju nego što je to matična kompanija.

Najmoćniji preduzetnici u Hrvatskoj su Branko Roglić (Orbico)Pavle Vujnovac (Energija naturalis), Ivan Čermak (Crodux), Ante Vlahović (Adris Grupa), Emil Tedeschi (Atlantic grupa), Dubravko Grgić (koncern Agram).

U daljem nastavku su i Silvio i Robert Kutić, Izabel Jelinić (Infobip), zatim Mile Ćurković (Plodine), Stipo Matić (M SAN), i na kraju Ivica, Miljenko i Neven Pivac (MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija i Kraš).

Orbico je na trećem mestu rang liste, iza Fortenove i Ine. Posluje širom sveta, a 2019. je po rastu prihoda od 19 odsto prestigao HEP, i ostvario 17,74 mlrd kuna.

Vujnovac je i suvlasnik "Pevexa", pa njegova ukupna upravljačka moć prelazi 13 milijardi kuna, dok Čermak sa grupacijom Crodux ima 6,2 milijarde kuna prihoda.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>