• 7

Nova pravila za energetski zaštićene kupce: Evo ko od sutra ima pravo na besplatne kilovate i gas

Novi pravilnik na snagu stupa 1. decembra

  • 7
Struja, električar

Foto: Shutterstock

Građani Srbije sa niskim prihodima ponovo će imati mogućnost da jeftinije plaćaju struju i grejanje, a Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je Pravilnik kojim se bliže određuju uslovi pod kojima je  to moguće.

Ovi pravilnikom usklađeni su iznosi ostvarenog mesečnog prihoda domaćinstva sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, pa se dobio iznos primanja neophodan da bi neko postao energetski zaštićen kupac.

Tako domaćinstva sa jednim članom moraju da imaju mesečnu zaradu do 14.848, 60 dinara da bi stekla pravo na ovaj popust.

Granica za domaćinstva sa dva i tri čkana iznosi 21.619,25 dinara, dok za one sa četiri i pet članova mesečna zarada nesme da pređe 28.385,45 dinara. Za najveća domaćinstva, koja broje šest i više članova, ukupni prihodi ne smeju da pređu 35.696,30 dinara. 

Domaćinstva sa jednim članom koja ispunjavaju ovaj uslov stiču pravo na umanjenje računa za struju od 120 kilovat časova mesečno, 160 sa dva i tri člana, 200 sa četiri i pet, a 250 kilova časova za sve iznad toga.

Isti kriterijum primenjuje sei za gas, pa domaćinstvasa jednim članom dobijaju umanjenje za mesece januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četirii pet članova 60, a sveiznad toga 75 kubika mesečno.

Ovaj pravilnik na snagu stupa 1. decembra.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(G. A.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goa

    Ako " ne daj boze" sestoclana porodica ima prihod 36 hiljada dinara, nemaju pravo na popust.....sacuvaj nas boze lopova, i fukara !

  • Branka

    Dal to moze zajedno da se ostvari to umanjenje ili ce kao i do sad biti odvojeno tj ili jedno ili drugo

  • Nina

    Napiste, molim vas, ili neko ko zna nek napise gde se predaju dokumenta za ostvarivanje tog prava

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke