• 11

Nemci vrbovali medicinske radnike u Srbiji na nedozvoljen način: Davali 15.000 € po negovatelju

Nemačke klinike i starački domovi su spremni da plate i do 15.000 evra posrednicima koji im dovedu jednog negovatelja iz Srbije

  • 11
Bolnica, doktor, pacijent

Foto: Shutterstock

Odvođenje medicinskih radnika u Nemačku je poslednjih godina posao težak milione evra godišnje, a neki posrednici vrbuju ljude u Srbiji na nedozvoljen način, potvrđuje istraživanje nemačke istraživačke mreže Korektiv (CORRECTIV), piše DW.

Kako se navodi, srpski inspektori poslednjih godina kažnjavaju posrednike koji bez dozvole vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Nemačku.

Ta mreža je imala uvid u dokumente koji potvrđuju da se nelojalni posrednici u Srbiji kažnjavaju sa 500 do 1.400 evra.

Ogromna potreba Nemačke za bolničarima i negovateljima - već sada je upražnjeno 40.000 radnih mesta u nemačkim klinikama i domovima za stare - stvorila je čitavu mrežu posrednika od kojih su neki u potrazi za "lakom zaradom" i ne poštuju pravila, navodi Korektiv nakon istraživanja u kojem su učestvovali novinari iz pet zemalja.

O toj temi su prvi izveštavali novinari DW u tekstu „Industrija odlaska" krajem 2019. godine. Prema tadašnjim saznanjima, nemačke klinike i starački domovi su spremni da plate i do 15.000 evra posrednicima koji im dovedu jednog negovatelja iz Srbije.

- To je maltene trgovina ljudima - rekao je tada posrednik iz jedne legalne agencije o praksi pojedinih „kolega" koji medicinskim radnicima obećavaju kule i gradove, a onda ih ostavljaju na cedilu čim pokupe profit.

Istraživanje Korektiva sada potvrđuje tu veliku potražnju koja je opstala u doba pandemije. Navodi se da je tržište posredovanja u Nemačkoj teško oko 100 miliona evra godišnje.

Osim Balkana, medicinsko osoblje se na sličan način dovodi iz Meksika i Filipina.

Prema pisanju Korektiva, to je zainteresovalo i srpske inspekcije. Opisuje se više slučajeva da su srpski inspektori ubačeni među medicinske radnike kada bi neki posrednik ili agencija organizovali neprijavljeni skup na kojem se vrbuju medicinski radnici.

Takvi skupovi se obično događaju u beogradskim hotelima ili kafićima i to ne tajno, naprotiv - prethodno se najavljuju na društvenim mrežama.
Recimo, u januaru 2018. je Halida Bendke iz nemačkog Direna u ime svoje posredničke firme pozvala medicinske radnike iz Srbije na sastanak u kafeu Negro u centru Beograda, piše Korektiv.

Doktorka stavlja zaštitne rukavice, maska, bolnica

Foto: Shutterstock

Inspekcija za rad je poslala svog čoveka i epilog je bio kazna od 1.200 evra. Bendke je u odgovoru novinarima, kao i neki drugi koji su kažnjeni, tvrdila da je samo držala predavanje, odnosno informisala medicinske radnike, a ne da ih je vrbovala.

Ona tvrdi da su srpske službe korumpirane i da su je kaznile u dosluhu sa konkurentskom agencijom.

U jedan slučaj bila je umešana i ugledna Univerzitetska klinika u Bonu. Krajem septembra prošle godine je njen zaposleni Mlađen Petrović u iznajmljenoj sali u luksuznom beogradskom hotelu Metropol „informisao" zdravstvene radnike.

No, iz dokumenata je jasno da im je klinika u Bonu eksplicitno nuđena kao poslodavac, pa je srpska inspekcija to videla kao vrbovanje i posredovanje u nalaženju posla, za šta Petrović nije imao dozvolu. Kazna je iznosila 1.360 evra.

Slučaj je potvrdila i Univerzitetska klinika iz Bona, naglašavajući pak da je u pitanju bilo „informisanje" medicinskih radnika, te da se radilo o prekršajnoj, a ne krivičnoj prijavi.

Novinari DW su ranije dobili potvrde samih posrednika da rade s one strane zakona. Jedan posrednik je tada priznao da vrbuje ljude po bolnicama - kaže da ima nekoliko medicinskih sestara koje mu nalaze klijente.

- Ona me, recimo, nazove i kaže da ima tri koleginice koje bi u Nemačku. Ako to uspe, platim joj tristotinak evra po osobi -

Nakon što su ta saznanja objavljena krajem 2019, Srbija je ubrzo najavila raskidanje programa Triple Win između srpske i nemačke službe za zapošljavanje.

Svaki deseti medicinski radnik koji je otišao iz Srbije u Nemačku otišao je upravo preko tog zvaničnog programa. Telegraf Biznis više puta je o tome pisao. 

I Korektiv sada piše da odlazak medicinskog osoblja zemlje poput Srbije ili Meksika stavlja pred veliki problem.

Iako je sada Korektiv izvestio o kaznama koje razrezuju srpske inspekcije kada posrednici nemaju dozvolu za neki skup, do sada nije poznato da je Srbija razbila neku veću posredničku mrežu koja na sumnjiv način odvodi ljude u Nemačku i tako zarađuje silan novac, navodi se u tekstu DW.

Video: Šta se dešava sa zaraženim medicinskim radnicima?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    Boze dragi niko me nije pitao isla bih makar 3 meseca, da poboljsam budzet u kuci, da popunim minus na tekućem. Zao me sto sam stara i penzionerka, isla bih radila koliko imam snage, jer mi je dosta prezivljavanja i nikad kraj. Najteze mi je palo sto mi je drzava uzimala od penzije oko 3000 hiljade svakog meseca da se oporavi, jer mi je velika penzija, a to sto sam dezurala, radila dopunsko nikog nije briga. Sto nemam stan i to ih nije briga, vazno da mi je penzija veca od 28.000.Ako im trebaju stare med. sestre tu sam pa koliko meseci mogu, ali cu popuniti minus, nauciti picu, sok, i malo uzivati.

  • Lejla

    I da strecam oće li mi ko odrubit glavu ili zabit nož u stomak...

  • Ivan

    Otisli ljudi trbuhom za hlebom a 99% njih je tamo i ostalo. Nisu blesavi da rade isti posao ovde za 45000 dinara. Tsmo mogu sa platom da plste sve troskove, da voze dobre automobile i da idu na letovanja i zimovanja bez brige da li ce im faliti novca za nesto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke