• 43

Ko je ostao bez fotelje, a ko je dobio novu funkciju? Smenjen ceo tim za kapitalne investicije

Osim osnovne, ministarske, mnogi su dobili i dodatne funkcije koje utiču na život i novčanike svih nas

  • 43
Krizni stab, korona virus, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Anđelka Atanacković, Irena Vujović

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelic/Dragan Kujundžić/Nikola Anđić/Ministarstvo privrede

Posle imenovanja novih ministara u Vladi, došlo je i do promena u institucijama koje su od važnosti za sve građane. Naime, nova imena su na novim funkcijama, dok su mnogi ministri razrešeni dosadašnjih pozicija.

Tako, promenjen je ceo tim u Komisiji za kapitalne investcije, a Srbija sada ima druge predstavnike u značajnim svetskim institucijama, poput Svetske banke.

U Republičkoj Кomisiji za kapitalne investicije sada je, kao zamenik predsednika, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok su članovi,  Tatjana Matić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Irena Vujović, ministar zaštite životne sredine, Anđelka Atanasković, ministar privrede i  Marija Obradović, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

U toj Komisiji Zorana Mihajlović više nije zamenik predsednika, a razrešeni su dužnosti Rasim Ljajić, Aleksandar Antić, Goran Trivan i Branko Ružić.

Tatjana Matić i Anđelka Atanacković imaju još jedno novo zaduženje. Matićeva je izabrana za zamenika guvernera Srbije u Svetskoj banci, dok je Atanackovićeva naš predstavnik u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. 

Komicija za kapitalne investicije bavi se donošenjem odluka o spremnosti predloga projektnih ideja i projekata u Republici Srbiji. Reč je o projektima u vrednosti većoj od 14 milijardi evra, iz sfere privrede, populacione politike, poljoprivrede, infrastrukture, trgovine i turizama, zdravstva, obrazovanja i kulture i drugih oblasti, čija se realizacija planira u narednih pet godina.

Projekti se finansiraju iz budžeta Srbije, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Budžet za sledeću godinu predviđa za čak 35 odsto veća izdvajanja za kapitalne investicije. Tačnije, 274 milijarde. Dodatno, kako je više puta rečeno, ulaganje u kapitalne projekte je osnov za rast BDP-a, a projektovano je da će sledeće godine biti šest odsto.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • power

    POSLE NAS P O T O P

  • Alek

    Dole duboka drzava ziveo Tramp

  • Zvele

    Kada shvate političari da im funkcije nisu od boga date , da im to nije ostavio tata i mama u nasledstvo, nego su samo obični državni činovnici koje je narod birao i da treba da rade u korist naroda biće svima mnogo bolje.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke