• 2

BDP porastao za 7,4 odsto na kvartalnom nivou: Najbolje prošla industrija

Značajan realni rast BDP ostvarili su sektor industrije i snabdevanja vodom

  • 2
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Foto: Pixabay, Shutterstock

Bruto domaći proizvod Srbije porasto je u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugo tromesečje za 7,4 posto, prema desezoniranim podacima, dok je na godišnjem nivou zabeležio realni pad od 1,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je značajan međugodišnji realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu (za 18 odsto), u sektorima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (za 3,0 odsto) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (za 7,9 odsto).

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvarili su sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, od 3,2 procenta, sektor informisanja i komunikacija, za 6,0 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou realni pad zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su opali za 0,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 5,3, rashodi za finalnu potrošnju države za1,0 posto, bruto investicije u osnovna sredstva za 5,5, izvoz robe i usluga za 8,5 procenata a izdaci za uvoz robe i usluga su smanjeni za 2,7 posto, prema podacima državne statistike.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cule

    30. novembar 2020 | 17:41

    BDP sve veci, a moj novcanik sve tanji! Sta to znaci? Kakva je to apstraktna matematika? Zelim da mi neko objasni. Neka neko resi taj rebus. Da li je to BDP usao u moj novcanik, pa raste na njegov racun, a moj novcanik se tanji, kakva je to fikcija? Glasam za manji BDP, a deblji novcanik. Neka se BDP smanji, a meni neka se vrati moj stari novcanik!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>