• 0

Slavni bečki hotel Saher prkosi pandemiji: Čuvenu tortu prodaje na "drive in" štandu

Gotovo sve sobe i restorani u tom neoklasicističkom zdanju su prazne

  • 0
čokoladna torta

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa prisilila je mnoge luksuzne bečke hotele na zatvaranje jer ove godine zbog restrikcija u putovanjima u austrijsku prestonicu nisu stigli uobičajeni milioni turista. Ipak, legendarni Hotel Saher ipak nije dopustio da ljubitelji slavne "saherice" ostanu bez nje.

Hotelski konsijerž Uve Kotzendorfer prodaje "Sacher tortu" na "drive-in" štandu na ulici tаčno preko puta prestižne bečke opere, piše SEE Biz.

- Sad radim od svega pomalo - kaže Kotzendorfer stojeći pored kolica prepunih kolača i istovremeno predaje jedan, zapakovan u crvenu kesicu s carskim znakom kupcu koji prolazi u svom BMW-u.

Ipak, velika većina Saherovog osoblja trenutno ne radi. Gotovo sve sobe i restorani u tom neoklasicističkom zdanju su prazne.

Bez obzira na to hotel nastavlja nabavljati sveže cvetne aranžmane zbog samo pet gostiju koliko ih sada u njemu boravi.

Delove hotela koji nisu zauzeti uprava je odlučila obnoviti pa konsijerž Kotzendorfer umesto gostiju po opustelom hotelu vodi radnike. Po tvrdnjama vlasnika i direktora Matijasa Vinklera, Saher je poslednji luksuzni hotel u Beču u privatnom vlasništvu.

U svojoj je bogatoj istoriji već preživeo nekoliko teških kriza pa se nada da će i ovu. Putnici iz inosranstva u uobičajenim okolnostima čine više od 90 posto njegovih gostiju. Hotel u normalnoj godini ostvaruje 23.000 noćenja godišnje u sobama koje stoje između 400 i 2.300 evra po noćenju.

Taj je izvor prihoda zbog pandemije gotovo potpuno presahnuo. Održavanju brenda na životu pomaže upravo "saherica" koja se prodaje i dostavlja širom sveta u malim drvenim kutijama.

Hotel Saher i istoimeni kolač dugo idu ruku pod ruku. Godine 1832. mladi poslastičar Franz Sacer radio je na novom receptu koji će izazvati oduševljenje na habsburškom carskom dvoru. Sastojci su bili slatka pavlala, kakao, džem od kajsija i bogata glazura od čokolade.

Sacherov sin Edvard 48 godina kasnije otvorio je hotel u bečkom prvom okrugu. Ali tek je nakon njegove smrti 1892. hotel procvetao pod upravljanjem njegove udovice, vizoionarke Ane Saher, jedne od prvih žena kojoj je dopušteno da u tadašnjem društvu vodi posao.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>