• 5

Našli su novo zlato: Srbija dobila najveću konkurenciju, litijum kopaju po svaku cenu

Srbija dobija sve veću konkurenciju

 • 5
Zupčanik, litijumska mast

Foto: Shutterstock

Kalifornija želi da njena Imperial Valley bude "Litijumska dolina". Za njih je to, kažu, novo zlato.

U okrugu Imperial, blizu obala jezera poznatog kao Saltonovo more, budi se nova ideja. Region je jedan od najsiromašnijih u Kaliforniji, a većina njegovih poslova vezana je za tanku traku navodnjavane zemlje okružene pustinjom. Na primer, gradovi poput San Dijega, nalaze se na samo 100 milja udaljenosti od gomile planina, ali to bi mogao biti i jedan drugi, novi svet. ⠀

Ipak, ovaj pejzaž krije ključ američke budućnosti čistih automobila. Sloj zarobljen ispod pustinjskog dela sadrži potencijalno jedno od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Potražnja za tim metalom raste kako se proizvođači automobila širom sveta preusmeravaju na električne automobile koje napajaju litijum-jonske baterije. Većina tog litijuma sada dolazi iz Australije, Kine i Južne Amerike. SAD jako žele sopstvene zalihe. ⠀

A Srbija traži svoju šansu, pa je formirana i radna grupa koja će se baviti daljim razvojem projekta.

Nije isto naći litijum i vaditi ga

Niko ne sumnja više, da u kalifonijskoj oazi postoji litijum. Međutim, i oni, kao i mi uostalom, traže način za najbolju eksplataciju.

Izveštaj istraživačke organizacije SRI International procenjuje da bi područje Saltonskog mora moglo da proizvede 600.000 tona litijuma godišnje, gotovo osam puta više od prošlogodišnje globalne proizvodnje. ⠀

Ali, stručnjaci kažu, jedno je vaditi litijum iz sirovine kao test, a drugo to činiti na veliko, po razumnoj ceni.

- Ovo nije alhemija - kaže Džontana Vesgal, potpredsednik u Berkišr hatavej, koja je vlasnik 10 geotermalnih postrojenja u regionu.- Litijum je tamo, a mi smo ga pronašli u laboratoriji. Pitanje je da li se to može sada vaditi na komercijalan način - navodi on.

Sve više zemalja želi kolač od litijuma, svesne njegovog značaja za budućnost. Na istraživanjima rade i Rusija, Čile, Britanija...

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • M.K.

  Ako misle da zaustavu pokoravanje ljudskog roda od strane AI robota i racunara, ovo je pogrešni put.Kopanje lithiuma mora da se reguliše i smanji i to bezkontatkno punjenje (contaktless charging )kao što je u americi , mora da se ukloni sa svih redovnih javnih površina.Lithium mora ostati na zemlji ili bolje u zemlji a ne u svemiru, jer Robotima to potrebno da bi izgradili strujno kolo.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Majkl Džondar

  Razlike je što će njima da kopaju sami oni a nama isto oni, ne mi.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Rodoljub

  После вађења литијумске руде, све локације добијају постапокалиптични изглед.

  8
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke