• 0

Ko je do sada otkrio stvarne vlasnike? Najažurnije zadužbine, polovina stranaca se ne oglašava

Registrovani subjekti dužni su da čuvaju podatke o vlasnicima 10 godina

  • 0
Korak, koračanje, poslovni čovek, cipele, hodanje

Foto: Profimedia

Više od 140.000 registrovanih subjekata je do sada elektronski evidentiralo svoje podatke u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

Evidentiranje stvarnih vlasnika je trajna obaveza registrovanih subjekata, a APR navodi da je trenutno više od 85 odsto registrovanih subjekata, na koje se primenjuje Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, ispunilo zakonsku obavezu.

U najvećem procentu su ovu obavezu ispunile zadužbine (94 odsto), akcionarska društva (93 odsto), društva sa ograničenom odgovornošću (88,50 odsto) i ustanove (83,50 odsto).

Podatke o stvarnim vlasnicima su u najmanjem procentu do sada evidentirala predstavništva stranih pravnih lica (30 odsto), predstavništva stranih zadužbina (50 odsto), predstavništva stranih udruženja (54 odsto) i otvorena akcionarska društva (58 odsto).

APR podseća da podatke o stvarnim vlasnicima treba da evidentiraju tek osnovani i oni registrovani subjekti koji promene vlasničku strukturu, članove organa, ili registruju neku drugu promenu na osnovu koje steknu svojstvo stvarnog vlasnika.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika se vodi u elektronskom obliku, a obveznici joj pristupaju preko internet stranice APR-a.

Istovremeno sa evidentiranjem, Agencija na svojoj internet strani objavljuje podatke u okviru Centralne evidencije stvarnih vlasnika.

kancelarija

Registrovani su pravi vlasnici, , Foto: Pixabay

Registrovani subjekti dužni su da čuvaju odgovarajuće, tačne i ažurne podatke i dokumenta na osnovu kojih su odredili stvarne vlasnike u periodu od deset godina od dana evidentiranja podataka u Centralnoj evidenciji.

APR je dužna da omogući elektronsku razmenu podataka sa državnim organima i Narodnom bankom Srbije, radi sprovođenja nadzora i kontrole evidentiranja stvarnih vlasnika.

U saopštenju se podseća da su krajem 2019. godine usvojene poslednje izmene i dopune Zakona o sprecavanju pranja novca i finansiranja terorizma iz 2017. godine.

U taj zakon su implementirani međunarodni standardi utvrđeni Direktivom (EU) 2018/843 Evropskog parlamenta i Saveta od 30. maja 2018. godine (takozvana Peta Direktiva), radi unapređenja postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>