• 12

Modernina vakcina konačno u upotrebi? Akcije uzletele visoko, čeka se FDA

Prema tvrdnjama istraživača, efikasnost vakcine američke biotehnološke kompanije je 94 odsto

  • 12
Vakcina, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Moderna je kompanija osnovana 2010, o kojoj se poslednjih meseci naširoko priča, kao i o Fajzeru, BioNteku i ostalim divovima koji rade na proizvodnji vakcine protiv kovida-19.

Najnovija vest u vezi sa Modernom je da su njene akcije juče skočile čak 16 procenata, nakon što je kompanija izvestila da će tražiti od Uprave za hranu i lekove odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv virusa korona, efikasne više od 94%.

Moderna navodi i da je njihova vakcina delotvorna kod pacijenata koji su na korak od zaraze, prema simptomima, dodajući da je od 30.000 ispitanika 196 bilo pozitivno na ovaj virus. Od tog broja zaraženih, tridesetoro je imalo komplikacije, tj. ozbiljniji oblik kovida-19.

Ako FDA da ovlašćenje za masovnu upotrebu Modernine vakcine, SAD bi mogle da krenu s vakcinacijom ugrožene grupe stanovnika već krajem aktuelne godine. Ta zemlja bi mogla prva da ima pristup ovoj vakcini, pod imenom mRNA-1273.

Moderna očekuje da će do kraja 2020, samo za Sjedinjene Države, spremiti 20 miliona doza, a da će naredne godine za ceo svet proizvesti od 500 miliona do milijardu doza. SAD su već kupile 100 miliona doza od Moderne. Britanija je takođe poručila vakcine ove kompanije, i to sedam miliona doza, koje očekuje na proleće.

Već pomenute partnerske kompanije Fajzer i BioNtek, kao i firma AstraZeneka (oksfordska vakcina), takođe su objavile preliminarna ispitivanja, koja pokazuju da je vakcina delotvorna u visokom procentu. Ruska vakcina Epivakkorona u prometu je u decembru, a proizvedeno je 35.000 doza.

Moderna očekuje da će FDA najkasnije 17. decembra doneti odluku o odobrenju vakcine.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razmisli logicno...

    1. decembar 2020 | 08:46

    Osnovani pre 10 godina i za 10 godina postali najveci distributeri vakcina...Pa da imas magicni stapic a da nije namesteno i unapred isplanirano ne bi mogao da postanes broj jedan u pravljenju vakcina...Gde su druge farmaceutske kompanije koje postoje decenijama i koje se takodje bore da sto bolje plasiraju svoj proizvod...Pritom osnivac bil gejts... a nazvace je mdrn a zbir brojeva 1+2+7+3=13...A sta je bese broj 13?

  • Elena

    1. decembar 2020 | 09:05

    Da ne bude ovo kao sa vakcinom protiv svinjskog gripa, na brzinu napravljene, na brzinu ispitane, Nemačka na brzinu nabavila i onda napravila haos među ljudima koji su je primili. Za ovako kratko vreme ovoliki učinak?

  • Izgubili

    1. decembar 2020 | 09:07

    Gomilu slučajeva na sudu.Silne pare izgubili isplatili ljudima.Ali farmako ne odustaje, i dalje su u plusu( po svaku cenu ne odustaju) Nju će država da uzme olako, a rusku da provere?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>