• 0

Propada još jedno carstvo, trgovac bankrotirao. Da li je ovo kraj za Topshop?

Više od 9.000 radnika kompanije već je otpušteno

  • 0
Philip Green, kompanija Arcadia

Foto: Tanjug/AP

Arcadia, maloprodajno carstvo u vlasništvu ser Filipa Grina i njegove porodice, postala je jedna od najvećih ekonomskih žrtava pandemije kovida-19.

U ponedeljak je ova imperija podnela zahtev za bankrot u Londonu, nakon što se za vikend spekulisalo da su Grinove kompanije na ivici propasti. Vest je potvrdila računovodstvena firma "Delojt".

Arcadia, inače, uključuje više od 400 filijala trgovaca, u okviru brendova Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans i Wallis, a sada će raditi s Delojtom na "proceni svih opcija" i zaštiti preduzeća od (mnogih) svojih poverilaca, dok traži potencijalne kupce.

- Ovo je neverovatno tužan dan za sve naše kolege, kao i za naše dobavljače i mnoge druge zainteresovane strane - rekao je Ian Grabiner, izvršni direktor kompanije, i dodao da im je tokom ovog izazovnog perioda prioritet bila zaštita radnih mesta i očuvanje finansijske stabilnosti Grupe.

- Na kraju, međutim, suočeni sa najtežim uslovima trgovanja koje smo ikada doživeli, prepreke na koje smo naišli bile su suviše ozbiljne - naveo je Grabiner.

U ovom trenutku sudbina 13.000 zaposlenih u carstvu Arcadia ostaje nejasna. Više od 9.000 radnika kompanije već je otpušteno. Majk Ešli im je navodno u nedelju ponudio 66 miliona dolara hitnih sredstava, ali je ponuda odbijena.

Grin se verovatno nada da će naći spasonosno rešenje, koje će mu omogućiti da održi kontrolu nad najvrednijom imovinom Grupe, a to je Topshop. Ova kompanijska propast, međutim, neće imati uticaja na Grinovo neto bogatstvo, a treba napomenuti da je kriza krenula i pre pandemije.

Forbs procenjuje da on i njegova supruga, Kristina Grin, imaju 2,3 milijarde dolara, čak i nakon što je američka investiciona kompanija "Leonard Green" prodala svoj udeo od 25% u "Topshop"-u, za samo 1 dolar u 2019. Par bi mogao delimično da uđe u dugove, kako bi izmirio neke račune Arcadije, ali to ne bi bilo nešto značajno.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>