• 1
 ≫ 

Kina objavila rat plastici: Restorani moraju da izveštavaju o korišćenju jednokratne ambalaže

 ≫ 

Najveća kineska deponija napunjena je 25 godina pre predviđenog roka

  • 1
Papirne i plastične kese Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kina je rešila da natera restorane, onlajn prodavnice i servise za dostavu hrane, ali i ostalih proizvoda, da je izveštavaju o korišćenju plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu.

Ministar trgovine objašnjava da je stvoren sistem preko kog prodavci iz cele države izveštavaju nadležne o korišćenju plastike.

Ovaj predlog je deo šire strategije koja bi trebalo da pomogne da se reši ogroman problem sa otpadom u ovoj državi koji je povećan od kako je, zbog pandemije, povećana i dostava hrane, ali i i svega ostalog, piše BBC.

Još u septembru je najavljeno da će pribor i ambalaža za jednokratnu upotrebu biti zabranjeni u velikim gradovima do kraja godine, dok će slamčice za jednokratnu upotrebu biti zabranjene u celoj zemlji.

Zakon o otpadu predvideo je i kazne za one koji krše ova pravila. Plastične kese trebalo bi da budu zabranjene do 2022. godine, a do tada bi restorani korišćenje plastične ambalaže trebalo da smanje za trećinu.

Takođe, ni hoteli više neće moći da nude besplatne plastične predmete do 2025.

Sva ova pravila donose se zato što je najveća kineska deponija, velika kao 100 fudbalskih stadiona, napunjena 25 godina pre predviđenog roka.  Kina je najveći svetski potrošač plastične ambalaže i generator otpada od ovog materijala.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    2. decembar 2020 | 07:34

    Samo da ne bude, KASNO MARKO U BOJ STIŽE! Nije mi jasno zašto se toliko forsira ta plastika...? Kada sam bio dete po pradavnicama se pakovala roba u papirne kese i nosila se pletena torba u kupovinu i nije bio problem a danas cirkus!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>