• 0

Ilon Mask je svoj novi izum nazvao Teslaquila, ali je Meksiko stavio veto na to ime brenda

Na kraju je popularno alkoholno piće u vlasništvu uspešne automobilske kompanije nazvano "Tesla Tequila", i registrovano je pod tim imenom u SAD i Meksiku

  • 0
tekila

Foto: Pixabay

Kada se prvi put pojavila, Teslina tekila (Teslaquila) bila je prvoaprilska šala na Tviter nalogu Ilona Maska. Na kraju je šala postala stvarni proizvod, sa kojim je osnivač američke kompanije hteo da napravi bum.

Ipak, ushićenje zbog plasiranja Teslakile na tržište - kratko je trajalo, jer je zemlja porekla (Meksiko) ovog pića stavila veto na korišćenje tog naziva brenda. Naime, reč "tekila" je oznaka geografskog porekla, što znači da pravo na njenu upotrebu imaju samo oni iz agrobiznisa tekile.

To znači da ovo ime niko ne može da registruje kao svoje vlasništvo.

Problem sa brendiranjem u ovom slučaju je što je reč "Teslakila" previše slična reči "tekila", prema stavu Regulatornog saveta tekile (CRT), entiteta nadležnog za regulisanje i odobravanje svih procesa koji se odnose na proizvodnju, potrošnju i trgovinu tekilom.

Martin Munjos, šef sertifikacionog tela u CRT, kaže da "Teslakila" može da izazove zabunu ili nesporazum u vezi sa poreklom proizvoda, a meksički zakon o industrijskoj svojini odbio je zaštitni znak. Ukratko, Maskov brend ne može biti registrovan pod tim imenom.

U maju 2018. pravni zastupnik je pokušao da registruje brend "Teslakila" u Meksiku, jedinoj zemlji u kojoj se proizvodi tekila. U februaru 2019. CRT je podneo prigovor na brend, a u martu prošle godine Meksički institut za industrijsku svojinu rekao je da "Teslakila" ne može biti registrovana, jer je "preblizu" oznaci porekla ovog pića.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tesla Tequila (@tequilatesla)

 

Maskov tim je to osporio, rekavši da je "Teslakila" prirodna varijanta od reči Tesla (ime kompanije za e-vozila) i sufiksa "kila". Ipak, 16. januara doneta je konačna presuda: Meksički institut za industrijsku svojinu zabranio je registrovanje brenda pod tim nazivom.

Iako je CRT odbacio prvobitno ime, to nije sprečilo jednog od najbogatijih ljudi na svetu da nastavi sa svojom misijom. Proizvod je na kraju nazvan "Tesla Tekila". Kroz isti proces registracije brenda prošle su još 164 kompanije, koje prodaju više od 1.800 brendova popularne tekile.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tesla Tequila (@tequilatesla)

 

"Tesla Tekila" je registrovana u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Dizajn flaše bio je inspirisan ikonicom Teslinih GPS mapa, ali im je rečeno da kod staklenih boca - nije moguća masovna proizvodnja. Početkom novembra, lansirana je flaša "Tesla Tekile" u obliku groma, po ceni od 250 dolara. Rasprodata je istog dana.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>