• 0
 ≫ 

Investicija koja će smanjiti zagađenje: U TENT 200 miliona evra, ekološka bezbednost prioritet

 ≫ 

U Obrenovcu je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla B

  • 0
TENT B

Foto: MRE

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku stabilnost u zemlji.

Grčić je istakao da je vrednost izgradnje tog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer, dodaje, EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Grčić je naveo da je ovo treći takav projekat u zemlji, a drugi u Obrenovcu. Takvi projekti, istakao je, garantuju budućost termolektrana u Srbiji i energetsku stabilnost.

- Projekat odsumporavanja ovde u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja - rekao je Grčić.

Naveo je da je "Nikola Tesla" B jedan od modernijih elektrana u zemlji, sastoji se od dva velika kotla od 650 megvata, a iz TENT-a A i B, dodaje Grčić, proizvodi se više od 50 odsto srpske struje.

Generalni direktor kompanije "Micubiši pauver" ogranka u Beogradu, Šinićiro Micujama, rekao je da je na tu funkciju stupio 1. novembra i da mu je ovo prvi veliki posao u Srbiji.

TENT B

Foto: MRE

Izrazio je zadovoljstvo što je njegova kompanija angažovana na izgradnji postrojenja za odsmporavanje koji će, kako je dodao, zahvaljujući najboljoj japanskoj tehnologiji doprineti unapređenju zaštite životne sredine. Kazao je da će u blagovremenom roku napraviti pouzdano postrojenje koje će, navodi, biti pravi prikaz prijateljstva i saradnje Srbije i Japana.

I premijerka Ana Brnabić istakla je da je reč o investiciji vrednoj više od 200 miliona evra.

- Krećemo danas u veliku investiciju, preko 200 miliona evra, postrojenje za odsumporavanje u TENT - rekla je Brnabić ranije danas.

Ona je istakla da će sa izgradnjom novog postrojenja za 96 odsto biti smanjena emisija dimnih gasova, sumpor-dioksida.

Video: Da li meštani Zelenog brda znaju da je njihov kraj najzdraviji u Beogradu

(Teleraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>