• 1
 ≫ 

Beograđani dali predloge u šta da se troši budžet: Najviše traže uređenje komunalija, saobraćaja...

 ≫ 

Svako ko je uložio napor da uputi predlog dobiće odgovor od Grada da li ide u budžet

  • 1
Goran Vesić

Foto: Facebook/Goran Vesić

Građani Beograda imali su priliku da daju predloge za budžet grada za narednu godinu. Svih 10.046 predloga klasifikovani su po oblastima sa kratkim opisom svakog predloga.

Najviše predloga, skoro trećinu, Grad je dobio za uređenje komunalne infrastrukture od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova ali i za uređenje reka i priobalja kao i fasada. Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza kao i oni koji se odnose na javni prevoz, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, a od čega najviše na izgradnju osnovnih škola od čega se samo 0,5 odsto predloga odnosi na izgradnju vrtića. Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo koje je inače u nadeložnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga koji su se odnosili na socijalnu zaštitu. Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje - naveo je on.

Narednih sedam dana Grad Beograd će analizirati sve predloge i svako ko je uložio napor da uputi predlog dobiće odgovor od Grada, najavio je Vesić.

- Neke predloge sigurno ćemo moći odmah da uvrstimo u budžet grada za 2021. godinu i obavestićemo javnost šta smo prihvatili - istakao je.

Da bi se neki predlozi realizovali neophodno je da se se sprovedu prethodne radnje kao što su projektovanje i planiranje da bi narednih godina mogli da se realizuju. One koji su dali takve predloge obavestiće o tome kojom dinamikom će biti realizovani. Kako je Vesić objasnio, neke predloge je nemoguće realizovati i one koji su ih predložili obavestiće o razlozima zbog kojih realizacija u ovom trenutku nije moguća. Na kraju predloge iz nadležnosti drugih državnih organa proslediće na dalje postupanje.

Prošle godine u javnoj raspravi je učestvovalo oko tri hiljade građanki i građana, a ove godine više od deset hiljada.

- Verujem da će naredne godine još više Beograđanki i Beograđana učestvovati u ovom procesu. Razumem da neki ljudi ne veruju da bilo ko čita predloge građana ali uveravam vas da će u Beogradu svaki vaš predlog biti pažljivo razmotren. Obećavam građankama i građanima Beograda da ćemo već u januaru objaviti ”Vodič kroz budžet” u kome ćemo objasniti kako će biti potrošen svaki dinar. Tako radi Beograd! - poručio je Vesić.

Video: Kako će se kontrolisati rad ugostiteljskih objekata?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>