• 2

Britanci dali zeleno svetlo Fajzeru i BioNteku, akcije uzletele! I Srbija na korak od ove vakcine

Američka kompanija, koja u saradnji s nemačkom firmom BioNtek radi na razvoju vakcine protiv kovida-19, danas predaje dokumentaciju našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva

  • 2
Pfizer Fajzer kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija postala je danas prva svetska država koja je odobrila i registrovala vakcinu protiv virusa korona, kompanija Fajzer (SAD) i BioNtek (Nemačka).

Londonska berza je jutros porasla zbog te vesti, a indeks FTSE 100 je nadmašio regionalne rivale. Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo naredne nedelje da krene s upotrebom ove vakcine, što je ojačalo pomenuti indeks za 0,1%.

Britanski regulator MHRA izvestio je da je vakcina, koja je delotvorna oko 95%, bezbedna za distribuciju.

Rojters navodi da se FTSE 100 približava nivoima na kojima je bio pre krize, te da se oporavio za čak 60 odsto, u odnosu na najkritičniji nivo iz marta. Akcije BioNtek-a skočile su 7,5 procenata na Frankfurtskoj berzi.

Osim toga, indeksi na Volstritu su obarali rekorde, a azijske berze mogu da se priključe tom trendu. Optimizam se vratio, a podsećamo da Fajzer i BioNtek danas podnose dokumentaciju i našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva, sa ciljem da i Srbija registruje vakcinu.

 

Pomenuta vakcina se prima u dve doze, kao i većina ostalih na čijem razvoju rade druge svetske firme, a BioNtek radi na pronalaženju rešenja za očuvanje vakcine na sobnoj temperaturi.

Generalni direktor Fajzera, Albert Burla, kaže da je odluka britanskih vlasti "istorijska". Inače, dve kompanije su proizvele najbržu vakcinu ikada. Od koncepta do realizacije prošlo je samo 10 meseci, uz iste razvojne faze kao i pre, kada su se pravile druge vakcine za koje je trebalo čak 10 godina.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>