• 39

Kako nam Kinder jaje meri standard? Nekada je koštalo 20 dinara, a danas 120

Kinder jaje godinama ostaje isto, ali se menja njegova cena. Da li ste uvek mogli da ga priuštite?

  • 39
Kinder Surprise jaje

Foto: Pixabay

Kinder jaje je jedan od omiljenih slatkiša svake generacije koja stasava. Godinama, ono je istog čokoladnog sastava, a figurice koje se kriju unutra menjaju u skladu sa dobom u kojem se proizvode i temama koje su u tom trenutku aktuelne za mlade naraštaje.

Za nas, ono može biti i jedno od merila debljine novčanika, ili bar džeparca, gledajući samo cenu koja se i te kako menjala.

Iako je bilo skuplje gotovo uvek u odnosu na prilike, njegova cena u poslednjih deset godina porasla je čak nekoliko puta. Ranije, "kinder jaje" bio je nagrada uz užinu, odnosno, mnogi školarci imali su naviku da pored užine kupe i "kinder jaje" i njime se zaslade na malom odmoru. Lep je znak pažnje i danas, koliko god godina imali.

Generacije koje su pre 10-15 godina bile u osnovnoj ili srednjoj školi, setiće se da je ono tada koštalo 20 dinara. Tek neprimetno, u međuvremenu je skočilo na oko 70, pa na 90 dinara (ne za 20 dinara odjednom, ali postepeno).

Dok danas, cena za jedno jajašce ide i na 120 dinara u zavisnosti od marketa. Što je više od jednog evra prema srednjem kursu.

- Uvek sam u srednjoj školi imala džeparac koji je bio dovoljan da za doručak kupim slanu užinu i kinder jaje. Sećam se, tada je koštalo 5o dinara, što nije bilo baš povoljno u odnosu na druge slatkiše, ali smo ga u razredu svi voleli - kaže naša sagovornica S.M. (27) koja napominje da se njen džeparac nije razlikovao od druge dece, već da govori o proseku.

- Tu naviku sam počela da prenosim na druge i redovno kupujem kinder jaje za tri dečaka kojima sam tetka. To znači da dajem svaki put više od 350 dinara na relativno mali slatkiš. Da sam u školi i danas, sigurno ne bih davala toliki novac na nedeljnom nivou - priča ona.

Kurs dinara je gotovo isti godinama, ali se ipak cene nekih namirnica pomeraju kako se pomera standard. To mogu da ilustruju primeri poput ovog, a da li ste vi nešto slično primetili? Pišite nam u komentarima.

Amerikanci ne mogu da ih jedu 

 

Kinder Surprise jaje

Foto: Pixabay

Inače, Vilijam Salis, tvorac čuvenog i omiljenog Kinder jajeta preminuo je u 83. godini u italijanskom gradu Paviji. Salis, koji je u firmi "Ferrero" počeo da radi 1960. vrlo je brzo postao desna ruka njenog vlasnika Mikelea Ferera.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća italijanski proizvođač čokoladnih bombona pokušao je da stvori nešto novo umesto tradicionalnih čokoladnih jaja čiji su se kalupi koristili samo u vreme Uskrsa.

Tako je nastalo Kinder Surprise jaje.

Čokoladna obloga u obliku jajeta u čijoj je unutrašnjosti plastična kapsula s delovima sitne igračke za slaganje odmah je postala hit. U više od 40 godina "Ferrero" je prodao na milijarde Kinder jaja.

Zanimljivo je da je na spisku stvari koje Amerikanci ne smeju da unose u svoju zemlju kada se vraćaju iz inostranstva i kinder jaje. 

Naime, s obzirom da se kapsula sa igračkom nalazi unutar čokolade, odnosno potpuno je okružena njome, Kinder jaja su zabranjena za prodaju i uvoz u Americi jer se smatraju opasnim za decu. Prema regulativi agencije za lekove i hranu FDA, koja datira još od 1938. godine, u SAD se ne mogu prodavati slatkiši koji unutar sebe sadrže nejestivi deo. Amerikanci su već pokretali peticije za ukidanje zabrana, ali bez većeg uspeha.

Kazna za pokušaj krijumčarenja Kinder jaja u Ameriku iznosi 2.500 dolara - po jajetu.

Video: Da li biste probali kajganu od crnih jaja emua? Ne? E, pa, to je u Australiji prava ekskluziva

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    2. decembar 2020 | 16:30

    Nekada su igracke u njima bile zanimljive za sklapanje, sada su proste i ruzne i zato ih ne kupujem.

  • Jos jedna marketingska podvala

    2. decembar 2020 | 16:56

    Kinder jaje je kostalo 20 dinara pre 20godina i inflacija cini svoje.100$ pre 20 godina i danas su ogromna razlika,druga stvar kinder jaje je kostalo jeftinije da bi navukli potrosace,danas su brend i imaju "stado" svojih sledbenika.Preskup proizvod a dobijes smece.

  • anjiaaaa

    2. decembar 2020 | 17:33

    Sto bi moja baba rekla ocima radost guzici zalost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>