• 0
 ≫ 

Crveni metal dočekao svojih pet minuta u ovoj krizi, obara rekorde iz 2017. godine

 ≫ 

Skok cena bakra je posledica pojačane, ali ne i očekivane proizvodnje u Kini i Južnoj Koreji

  • 0
bakarni kavez, kugle

Foto: Pixabay

Stručnjaci iz investicione banke "Goldman Sachs" kažu da bi cena bakra uskoro mogla da parira dosadašnjim rekordnim nivoima, jer je tržište crvenog metala "prožeto optimizmom".

U ovoj korona krizi došlo je do raznih preokreta, berze dobro reaguju na vesti o vakcini protiv kovida-19, ali i na rizičniju imovinu, poput zlata. Tako su i cene bakra juče skočile na najvišu kvotu od marta 2013, tačnije na čak 7.719 dolara po metričkoj toni.

Taj skok je posledica pojačane, ali ne i očekivane proizvodnje u Kini i Južnoj Koreji. Ovaj metal je, potom, smanjio dobitke, a na zatvaranju na Londonskoj berzi metala, piše CNBC, cena tromesečnih fjučersa bakra je zaključena na nivou od 7.626 dolara po metričkoj toni.

Ipak, možemo zaključiti da se crveni metal dosta dobro kotira, posebno zato što ima široku primenu u raznim oblastima - od industrije električne energije do građevinarstva. U 2020. je ojačao za više od 22%, odnosno najviše od 2017. godine.

Kako se dalje navodi, na skok cene bakra su, pre svega, uticali poremećaji u lancima snabdevanja. Iz banke kažu da je trenutno u toku "potpuni uspon tržišta bakra". Cene su porasle duplo u odnosu na najniže vrednosti zabeležene u ovoj godini, dostižući najviši nivo od 2017.

Prema ocenama, bakar bi do prve polovine 2022. trebalo da dostigne rekordnu cenu iz 2011, a to je 10.170 dolara.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>