• 1

Mask alarmirao zaposlene: Ako ne ispunite ovo, akcije nam padaju brzinom kojom čekić razbija sufle

Iako je Tesla u ovoj godini značajno profitirala, njen osnivač i izvršni direktor nema vremena za opuštanje. Uz to, ne želi da izneveri ulagače

  • 1
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, poslao je mejl zaposlenima pre dva dana, upozoravajući ih da će morati da kontrolišu troškove, kako bi održali profit kompanije u ovom kvartalu.

- Ulagačima dugujemo veliku zahvalnost za buduću profitabilnost, ali ako u bilo kom momentu ocene da nam ne ide najbolje na tom polju, naše akcije će se srušiti u trenu, kao kada biste čekićem razbili sufle - naveo je.

Kako piše CNBC, deonice proizvođača e-vozila iz SAD nastavljaju da trguju na rekordnim nivoima, a krajem decembra će se konačno naći u prestižnoj indeksnoj korpi S&P 500.

Prema Maskovoj oceni, dobit u poslednjem kvartalu 2020. je moguća samo ako zaposleni povedu računa o kompanijskim troškovima, koji pritom nisu mali. Tesla je ove godine počela s izgradnjom dve značajne Gigafabrike, u Teksasu i nadomak Berlina (Nemačka).

Takođe radi na preuređenju nekih pogona za sklapanje vozila u SAD, konkretno u Kaliforniji. Iako Tesla važi za jedinu auto-kompaniju koja je zaista profitirala u ovoj krizi, Mask je donosio neke radikalne odluke.

Proizvođač je na neko vreme smanjio platu određenim radnicima, ukinuo ugovore privremeno zaposlenima, i jedan broj njih otpustio, ali nije otkriveno o kom broju je reč. Plate su, u međuvremenu, vraćane na stari nivo.

Mask je rekao analitičarima i akcionarima: "Trudimo se da novac trošimo po najbržoj stopi da bismo mogli da ga potrošimo, a ne proćerdamo".

Takođe, Tesla nastoji da izdvoji oko 2 milijarde dolara za kapitalne izdatke u naredne dve godine, u odnosu na 2,5 mlrd dolara, koliko je prvobitno planirano. Uoči zatvaranja berze u utorak, Tesline akcije su vredele više od 580 dolara.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    3. decembar 2020 | 13:49

    Sto sebi nije umanjio bogastvo, nego radnicima koji mu donose to isto bogatstvo. Generalni štrajk je pravo rešenje za ovakve gazde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>