• 3

Aerodrom počeo restrukturiranje, deli i otkaze: Otpremnine do milion dinara

U trećem kvartalu smanjenje broja putnika na beogradskom aerodromu iznosi čak 77,7 odsto

  • 3
aerodrom

Foto: Aerorom Nikola Tesla

Kompanija Belgrade Airport usvojila je model restrukturiranja kako bi dodatno smanjila troškove zbog velikog uticaja pandemije, koji se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska zaposlenih uz otpremnine, rečeno je danas Tanjugu na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Trenutni obim saobraćaja i putnika je takav da na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

Odziv zaposlenih je na očekivanom nivou, s obzirom da su ponuđeni paketi konkurentni i usklađeni sa dobrom tržišnom praksom, navedeno je u pisanom odgovoru aerodroma za Tanjug.

- Restrukturiranje se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vreme koji su za to zainteresovani, koji je ponuđen nakon procesa konsultacije sa sindikatima - navode.

Kada je reč o zaposlenima na određeno vreme čiji ugovori ističu do kraja godine, angažman se produžava u slučajevima kada postoji jasna poslovna potreba u postojećim okolnostima značajnog smanjenja obima posla i aviosaobraćaja sa aerodroma.

Kompanija napominje da je zadržala sve svoje zaposlene na određeno vreme tokom trajanja COVID 19 krize više od osam meseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu.

Aerodrom Nikola Tesla, sanitarna inspekcija, koronavirus, putnici

U trećem kvartalu 77 odsto manje putnika, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Belgrade Airport navodi, takođe, da je usvojila model restrukturiranja kako bi dodatno smanjila troškove usled drastičnog uticaja koji je virus COVID-19 imao na vazdušni saobraćaj u poslednjih osam meseci i duže.

Na aerodromu kažu da će nakon restrukturiranja organizacija kompanije biti bolje usklađena sa trenutnim poslovnim potrebama i obimom saobraćaja.

Kako je navedeno, to će joj istovremeno omogućiti da brzo reaguje i podrži eventualne promene u obimu saobraćaja, a cilj je da se održi poslovanje kompanije i sačuva što je više moguće radnih mesta za budući post-kovid rast.

Broj putnika u prvoj polovini ove godine smanjen je na beogradskom aerodromu za 61,4 odsto, a u drugom kvartalu za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je sve rezultiralo značajnim smanjenjem prihoda kompanije. U trećem kvartalu smanjenje broja putnika na beogradskom aerodromu iznosi čak 77,7 odsto.

Trenutni obim saobraćaja i putnika je takav da na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

Beogradski aerodrom podseća da je u 2019. godini imao oko 6,2 miliona putnika, dok u ovom trenutku opslužuje tek trećinu od tog broja putnika. Takav trend se, takođe, očekuje i u narednim mesecima, kažu na aerodromu.

Kompanija je zahvalila svim svojim zaposlenima na velikom trudu da aerodrom "Nikola Tesla" ostane otvoren tokom pandemije.

Pojedini mediji su preneli da je na aerodromu najavljena nova sistematizacija i da koncesionar od 22. decembra može da smanjuje radnu snagu pošto ističe dvogodišnja obaveza predviđena ugovorom da u tom periodu ne sme da bude optuštanja.

Takođe, da su radnicima ponuđene otpremnine između 800.000 i milion dinara za 1.326 stalno zaposlenih i da se već prijavilo njih 280, kao i da je preostalih 300 radnika angažovanih po ugovoru obavešteno da sa većinom neće biti produžena saradnja.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>