• 62

Cena gasa za domaćinstva će skočiti: Znate li da imate pravo da ne platite akcizu?

Domaćinstva se greju na dve vrste gasa kod nas, jedan je prirodni, koji snabdeva sistem, a drugi TNG, koji kupujemo sami. Prvi nije oporezovan akcizom, drugi jeste, ali možete da je povratite

  • 62
Grejanje, novac, evri, radijator

Foto: Shutterstock

Mnoga domaćinstva u Srbiji koja se greju na TNG odustaju od povraćaja akcize na šta imaju pravo, jer, kako nam navode, to često put do pakla, i jednostavno plate taj namet.

Shodno čl. 2. Zakona o akcizama akcizom se oporezuju sledeći proizvodi: derivati nafte, biogoriva i biotečnosti, duvanske prerađevine, uključujući i duvanske prerađevine koje se pri upotrebi greju ali ne sagorevaju, alkoholna pića, kafa, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta i električna energija za krajnju potrošnju.

Dakle, tečni naftni gas, koji je derivat nafte je oporezovan akcizom, a proceduru refakcije, s obzirom na nadležnost propisuje Ministarstvo finansija (Pravilnik o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti iz člana 9. stav 1. tač. 3), 5) i 7) Zakona o akcizama, koji se koriste za transportne svrhe i za grejanje, a realizuje Poreska uprava.

Kako su nam rekli u Ministarstvu energetike, cena tečnog naftnog gasa (TNG) u maloprodaji iznosi 76 dinara.

Osim ovoga, distributeri TNG-a su prethodnih godina uložili novac u reviziju boca za TNG i nakon isteka propisanog perioda ponovo moraju boce da podvrgnu testiranju i obave reviziju, što takođe predstavlja veći trošak nego što je to slučaj sa distribucijom TNG za automobile.

Nažalost, TNG iz godine u godinu gubi trku sa ostalim energentima, posebno kada je u pitanju individualna potrošnja u bocama za domaćinstvo i industrijska potrošnja. Opterećen akcizom koja je za 300 odsto veća od minimalnog iznosa propisanog u Evropskoj uniji, TNG se sve manje koristi u poređenju sa drugim energentima - rekli su za naš portal u UNKS.

Prodaja TNG u bocama individualnim korisnicima u velikom je padu poslednjih godina i zbog toga što je procedura ostvarivanja prava na povraćaj akcize takva da gotovo nijedno domaćinstvo, koje godišnje potroši recimo šest boca od po 10 kilograma, ne podnosi zahtev za povrat 2.500 dinara, koliko iznosi akciza na gas za tih šest boca.

Danas su obe akcize veće od 40 dinara po kilogramu, što se odrazilo na cenu gasa za domaćinstva.

Razlika u ceni može da bude i marža trgovaca.

S druge strane, kako nam kažu u resornom ministarstvu, broj domaćinstava koji se greju na prirodni gas u poslednjih pet godina raste po stopi od oko 2%.

gas

Foto: MRE

To se može videti i na ovoj tabeli.

Dodatno, prirodni gas nije oporezovan akcizom. Tako da nije ni propisana procedura. Dalje, cena prirodnog gasa za domaćinstva na teritoriju Republike Srbije, preračunato radi poređenja iznosi oko 37 RSD za m3.

Gas mora da skoči

 

Cene gasa za domaćinstva pale su gotovo u celoj EU, ali ne i ovom delu Evrope, da li ima indicija da će pasti, ili naprotiv, da će rasti?

- Cene prirodnog gasa za domaćinstva (cena za javno snabdevanje) u Republici Srbiji nisu značajnije rasle od sredine 2016. godine, uprkos rastu cena u Evropskoj uniji. Trenutna cena odgovara troškovima nabavke kao i priznatim troškovima poslovanja energetskih subjekata koji se bave javnim snabdevanjem. Imajući u vidu postepeni oporavak tržišta energenata, za očekivati je da će cene prirodnog gasa za domaćinstva rasti - rekli su nam u ministarstvu.

Koji energent vi koristite za grejanje? Pišite nam u komentarima?

Video: Milan i Milojko s volovima izvlače teška drva na Zlatiboru: Rabadžiluk je jedan od najtežih poslova

(V.Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sin od pileta

    3. decembar 2020 | 15:34

    Sve ovo znaci sa je drzava bankrot.

  • tea

    3. decembar 2020 | 15:33

    nasli kada ce da dizu cene,a narod jedva sastavlja kraj sa krajem.

  • Dokle?

    3. decembar 2020 | 15:57

    Deri"ovce"dok mozete.Trazili ste dobili ste!!!Dokle?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>