• 1
 ≫ 

10 domaćih privrednika planira značajna ulaganja u 2021. godini: Ovo su imena za buduće investicije

 ≫ 

"Sve definicije koje smo učili više nisu iste - tržišta, inflacija, tržišta kapitala, sve je pomereno u nekom pravcu za koji možda nismo svesni kako će izlegdati sledeće, a možda ni narednih pet godina"

  • 1
budžet, biznis, investicije

Foto: Unsplash

Desetak velikih privrednika već je dalo pregled investicija za 2021. godinu u različite sektore, što daje neku vrstu optimizma da biznis veruje da mora da se razvija dalje, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Najavljene investicije Elixira, MК Grupe, Mojih brendova, Matijevića i drugih, po rečima Čadeža, dovešće do rasta našeg izvoza.

Čadež je na panelu održanom u okviru Samita poslovnih lidera ukazao da male ekonomije koje nemaju velikih mogućnosti na finansijskom tržištu moraju da nađu svoj put da ekonomski opstanu, prežive ovaj period, očuvaju zaposlenost i privredni potencijal. Podsetio je na pisanje i analizu nemačkog Bild Cajtunga da Srbija ima dobre rezultate u pogledu BDP.

- Danas pričamo u svetu koji se totalno promenio, sve ono što smo znali, sve definicije koje smo učili više nisu iste - tržišta, inflacija, tržišta kapitala, sve je pomereno u nekom pravcu za koji možda nismo svesni kako će izlegdati sledeće, a možda ni narednih pet godina - rekao je predsednik Privredne komore Srbije.

Biznismen Andrej Jovanović (Moji brendovi) ocenio je, da je uprkos krizi, sada pravi momenat za ulaganja i velike investicije. Privrednici u Srbiji, po njegovim rečima, treba da animiraju strane investitore da zajedno sa njima rade i razvijaju zajedničke projekte u Srbiji i regionu, dok država treba da podstiče razvoj malog i srednjeg biznisa.

- Sada treba ulagati. Ovo je tajming za to. Svima predlažem da budu hrabri u tome - rekao je Jovanović..

Investicije su najpragmatičniji put da se ostvari neki cilj jer imamo potencijala i mogućnosti za to, dodao je on i upozorio da naredna godina za privredu neće biti laka i da će znatan uticaj na domaću ekonomiju imati globalna dešavanja, posebno u najvećim ekonomijama kao što su SAD, EU, Кina.

Jovanović je mišljenja da država ne treba da bežiod zaduživanja, ali da taj novac treba uložiti u razvojne projekte kao što su infrastruktura i građevinarstvo na kojima bi bio angažovan veliki broj ljudi, što bi održalo zaposlenost.

Privreda reaguje na krizu tako što se prilagođava, ulaže se u građevinarstvo jer je to jedina sigurna luka. Ljudi se plaše da će novac biti obezvrđen, dodao je Jovanović.

Smarta da je današnja kriza nastavak krize 2008, da je to sistemski problem jer tada neke stvari nisu rešene već su gurane pod tepih.

Jovanović je dodao da je u Srbiji u proteklom periodu mnogo važnih stvari dobro urađeno stabilan je kurs, monetarna i fiskalna politika, predvidivi uslovi poslovanja.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    3. decembar 2020 | 17:33

    Sta vrede sve te ideje, kada narod se muci i muci. Nasa vlada samo gleda da nas ponizi, omalovazi, i da stvara sto vise bede. Mmf, im trasira put, put u ponor, iz koga nema izlaska. Ravnomerna preraspodela novca , je jedini put za bolje sutra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>