• 7
 ≫ 

Šta danas radi do 17h, šta sme kasnije, a ko može i za vikend: Ove mere stupaju danas na snagu

 ≫ 

Sve mere uvedene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum

  • 7
Radno vreme supermarketa, zatvoreno

Foto: Shutterstock

Danas stupa na snagu Uredba koja podrazuma skraćeno radno vreme za ugostiteljske objekte, restorane, kafiće i tržne centre.

Kako je rečeno Telegraf Biznisu posle 92. po redu održane sednice Kriznog štaba Grada Beogradainspektori će kontrolisati i oštro kažnjavati sve koji budu kršili mere, jer je cilj sprečavanje širenja zaraze i čuvanje zdravlja građana.

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Kako su se javile dileme ko, kada i kako radi od sutra, proveravali smo detalje.

Najviše pitanja bilo je oko radnog vremena restorana, apoteka, pijaca, veterinara, ali i prodavnica u okviru tržnih centara.

Kako je objasnio za naš portal Darko Glavaš, sekretar za vanredne situacije Grada Beograda, apoteke pri tržnim centrima će moći da rade samo ako su sa spoljne strane objekta, to važi i za supermarkete, uz obavezno postavljenje tzv. koridora za ulaz/izlaz.

Na pitanje, da li određeni restorani ili kafići mogu da otvore šaltere ili sistem drajv in i na taj način prodaju svoje proizvode ukoliko nemaju dostavu, Glavaš je decidan:

Niko ko je registrovan kao restoran ili kafić ne može da ima šaltere. Dakle, kafići i restorani ne mogu da imaju šaltere, ali svu mogu da se registruju na dostave, što je većina i uradila. Njihove kuhinje mogu da rade 24/h i na poziv kurirskih službi da dostave hranu, ali ne mogu da otvore svoj šalter, jer je to onda promena njihove deltanosti, onda oni nisu više delatnost za šta su se opredelili - napominje naš sagovornik.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    4. decembar 2020 | 09:06

    Samo napred sa unistavanjem ljudske egzistencije. Korona je nista u poredjenju s tim sta vi radite.

  • Moravac 22

    4. decembar 2020 | 16:22

    Naučno je dokazano da korona naviše hara posle 17h,preko dana je zauzeta pa napada posle 17,vikned joj je takodje slobodan,tako da je vikend previše rizičan.Nisu naši na vlasti ludi,samo ih slušajte i daleko ćemo dogurati.

  • Vladan kostic

    4. decembar 2020 | 11:15

    Potrebne su sire informacija, ljudi su u neznanju. Npr. Da li rade auto servisi, vulkanizerske radnje, menjao bih gume itd...?!?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>