• 0

Ova zemlja razmatra uvođenje četvorodnevne radne nedelje, ali razlog nije rasterećenje radnika

Mnoge firme tokom pandemije poslale su radnike na prinudne odmore ili su ih otpustile, što je globalni udarac po ekonomiju

  • 0
kalendar, datum, datumi, brojevi

Foto: Pixabay.com

Radna nedelja od četiri dana je tema o kojoj se priča već veoma dugo. Neke zemlje su na korak od uvođenja tog režima rada, dok neke ni ne razmišljaju o njemu. Ipak, i korona kriza je dosta uticala na promene u društvima.

Ako bi skraćena radna nedelja podrazumevala da radnik radi četiri dana, ali po devet ili više sati u danu, možda bi poslodavac bio koliko toliko zadovoljan zbog toga, ali, da li bi bio i zaposleni? S druge strane, moguće je da bi sa skraćenom radnom nedeljom, došle i manje plate, što se nekim državama u ovoj krizi - isplati.

Sve u svemu, dok zemlje iz regiona u poslednje vreme polemišu o (ne) radnoj nedelji, kao danu za odmor za sve, španska vlada razmatra mogućnost uvođenja četvorodnevne radne nedelje, ali ne da bi radnici malo predahnuli, već kako ne bi došlo do pada zaposlenosti.

Lider levičarske partije Unidas Podemos, Pablo Iglesijas, izjavio je pre neki dan da vlada razmatra predlog skraćenja radnih sati, kako bi podstakla zapošljavanje. Blumberg je, takođe, pisao opširnije o ovoj temi, i tome kako skraćena radna nedelja može pomoći ugroženim ekonomijama i društvenim strukturama.

Mnoge firme su tokom pandemije poslale radnike na prinudne odmore, a neke su i otpustile zaposlene, što je veliki udarac za ceo svet. Predlog o promeni radne nedelje u Španiji vlada će predstaviti u okviru socijalnog dijaloga sa sindikatima i udruženjima.

Treba pomenuti i da su ovakvim odlukama više sklone zemlje na severu Evrope, i tamošnje firme same od sebe, mimo zakona, donose odluke da njihovi radnici rade kraće, jer su tako produktivniji.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>