• 0

Banka ne zna gde su "nestale" novčanice vredne 50 milijardi funti

Ovaj problem prvi put je otkriven u septembru

  • 0
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Engleska banka trebalo bi bar da pokuša da pronađe 50 milijardi "nestalih" funti, smatra komitet za kontrolu javnih finansija,

Nestali "keš" ne koristi se u transakcijama, niti je na štednji, ali bi mogao da bude u inostranstvu, neprprijavljen u slamaricama širom zemlje, ili se koristi u sivoj ekonomiji.

Ovaj problem prvi put je otkriven u septembru, a Banka se sada susreće sa kritikama kako bi trebalo da vodi malo više računa o domaćoj valuti, piše Bi Bi Si.

Međutim, Velika Britanija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom, naprotiv, i druge velike svetske valute podjednako su ozbiljno pogođene manjkom registrovanog novca na tržištu.

- Posao banke je da odgovori na potrebe građana za novcem i da ga dovoljno stave u opticaj. Banka je uvek radila svoj posao kako treba i uvek će ga i raditi - objašnjavaju u Banci. i dodaju da građani ne moraju da se pravdaju banci šta rade sa novčanicama, a to ne znači da su one nestale.

Međutim, iznos od 50 milijardi, čini skoro trećinu postojećeg novca.

Potražnja za novčanicama raste, iako je njihova upotreba u padu i banka nema objašnjenje za ovu situaciju.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>