• 2

Petočlana porodica dala je sve što ima za bitkoin. Danas žive bez adrese, srećniji nego ikad

Didi Taihutu, njegova supruga i deca, i dalje veruju u digitalni novčić. Što je njegova cena više padala, to su oni više ulagali

  • 2
bitkoin

Foto: Unsplash

Didi Taihutu, njegova supruga i tri ćerke, daju sve što imaju za bitkoin. Pre skoro četiri godine, CNBC je razgovarao s ovom porodicom iz Holandije, kada su bili u procesu likvidacije imovine.

Od profitabilnog biznisa, preko prostrane kuće pa do cipela, sve su dali za digitalni novčić i "život bez adrese". Danas, nakon godina avanturističkog načina života i 40 zemalja u kojima su boravili, oni još uvek nemaju bankovne račune, kuću ili neki drugi lični posed.

Sva porodična ušteđevina ostaje vezana za rizičnu imovinu, tj. najpoznatiju kriptovalutu koja, doduše, ponovo obara sopstvene rekorde. Jedan novčić je 1. decembra vredeo skoro 20.000 dolara! I dok Bafet odbija da poveruje bitkoinu, a Maks Kajzer ga hvali "na sva zvona", ova porodica izgleda zna šta radi.

- Ušli smo u svet bitkoina, jer smo želeli da promenimo život - rekao je Didi Taihutu (42).

Nisu odustali ni kada se godinu dana od odluke da ulože sve u bitkoin, cena ovog novčića srušila, što je bilo 2018. Štaviše, Holanđanin je tek tada dao sve što ima, jer kaže da je uvek bio uveren da će ova kriptovaluta zaživeti i oporaviti se. I zaista, u ovoj kriznoj godini kada svetska ekonomija "puca", rizična imovina cveta.

Zlato, bitkoin, bakar, srebro, litijum... Šta je sledeće? Odlazi li fiat novac u istoriju, u nekoj bližoj budućnosti?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Didi Taihuttu (@diditaihuttu)

 

Taihutu dalje navodi za CNBC da neće biti iznenađen ako bitkoin dostigne vrednost od čak 200.000 dolara do 2022. Neki analitičari su saglasni da ovaj digitalni novčić ima još mnogo prostora za rast. Bitkoin bi, prema nekim procenama, mogao vredeti 60.000 dolara do kraja naredne godine.

Ali, vratimo se na preduzimljivog Holanđanina koji je veći deo svog fonda bitkoina kupio početkom 2017, kada se on trgovao na 900 dolara, samo nekoliko meseci pre nego je dostigao vrednost od 20.000 USD. Jednom kada je "balon pukao", cena je pala na 3.000 dolara, početkom 2018.

Ipak, ta variranja nisu odvratila ovu porodicu od svog zacrtanog cilja. Kupovali bi više, kako je cena padala, duboko verujući da ćemo jednog dana sve meriti i kupovati ovim novcem.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    4. decembar 2020 | 20:00

    Đtabe ovakvih tekstova.Za one koji razmisljaju ovo je nebitno a za one kakoverne niste ni morali ovoliki tekst da pusete,oni svakako veruju Bitkoin nije pao na 3.000 dolara već je bio bez vrednosti,0!Ta fora sa balonom koji se pravi od kako je neki genije izmislio Bitkoin se desava ciklično non stop i ne mogu da verujem da bilo ko ko zeli da se bavi Bitkoinom to nije primetio.Gruvanje cene do maksimuma u tom trenutku gde se pazljivo formira upadljivi rast za koje vreme se pecaju lakoverni sa puno novca i koji će da kupuju skupo dok postaje skuplje a onda nagli pad kad neko ko kontroliše odluci da je pravi trenutak i da je primio previše novca i najvise ljudi u panici prodaje po mnogo jeftinijoj ceni nego sto su kupili i to opet sve zavrsava kod tvorca Bitkoina koji posle rasprodaje ponovo počinje sve iz početka,prvo je jeftin gotovo bezvredan i onda polako raste a nove ribice se pecaju....

  • Tom

    5. decembar 2020 | 11:26

    Ok, bitcoin ima vrednost 20000 dolara, kada bude zamenio novac i keš se ne bude koristio biće vrednost čega?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>