• 8
 ≫ 

Tri mere na koje bi privatni sektor mogao da računa kao pomoć države: Minimalac, moratorijum, novac

 ≫ 

Privatni sektor mogao bi da dobije pomoć u vidu jednokratnog davanja

  • 8
Pravljenje nameštaja. izrada nameštaja, stolica, majstor, drvo

Foto: Shutterstock

Privreda, bar deo nje, mogla bi da računa na dodatnu državnu pomoć krajm ove i početkom sledeće godine. Prema najavama, ta pomoć bi mogla da bude u vidu još jednog moratorijuma, koji bi bio ograničen na kraći vremenski rok, minimalca za najpogođeniju industriju, odnosno turizam, i neka vrsta jednokratnog davanja. 

Dodatno,  poslodavci i privrednici objavili su predloge i predložili Vladi Srbije pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije kovid-19.

Predlažu da se PDV u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće smanji na 10 odsto, da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade ili da se one u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu.

Sledeći predlog jeste da se obustavi uvođenje novih taksi i dažbina na državnom i lokalnom nivou.

Pomoć za najugroženije

 

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio da će svim penzionerima do 19. decembra, pred slavu Sveti Nikola, biti isplaćena pomoć od po 5.000 dinara.

On je naveo je za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbeđeno 75 miliona evra. Dodao je da penzionerima od januara iduće godine sleduje povišica u skaldu sa zakonom od 5,9 odsto.

Vučić je rekao večeras da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku u još jednom minimalcu za zaposlene i isplata će biti za deset dana.

On je gostujući na RTS-u rekao da će tu pomoć dobiti turističke agencije, vodiči, rent-a-kar agencije, ugostitelji i hotelijeri.

- Minimalnu zaradu će dobiti 72.500 zaposlenih - rekao je Vučić.

Ocenio je da to velika pomoć države.

Vučić je rekao da se razmišlja o tome da se privatnom sektoru pomogne i u januaru.

- Verujem da ćemo naći način kako da pomognemo privatnom sektoru. Više sam za jednokratna davanja, makar ona bila manja, jer ne mogu da budu velika, nego da se menja poreska politika je to donosi dodatnu nesigurnost - rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da se ostvare prognoze Međunarodnog monetranog fonda (MMF) da će Srbija u naredne tri godine imati najveći kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi, od 9,6 odsto.

Podsetimo, danas stupaju nove mere Vlade, a to znači kraće radno vreme za ugostitelje, restorane, kafiće i tržne centre. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svi

    4. decembar 2020 | 11:40

    Privatnici su ugrozeni aloooo, kozmeticki saloni i frizeri takodje, drzite nas da radimo a posla nema!!!

  • xxx

    4. decembar 2020 | 15:25

    Ako dajete,dajte svima bez razlike jer posledice korone u privatnom sektoru oseca 90% !!!

  • R9

    4. decembar 2020 | 15:02

    Realno privreda grca, ova kriza ima dominoefekat. To se mora nekako preseci,a vi najavljujete i rast plata u javnom sektoru i povecanje penzija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>